Uutiset

Perjantai, Joulukuu 3, 2010

Vuoden 2010 erikoisimmat tietojen menetykset ja palautukset

Ibas | Kroll Ontrack, tiedonhallinta- ja tietojenpalautusratkaisujen johtava tarjoaja, on julkaissut uusimman Top 10 -listansa vuoden erikoisimmista tavoista, joilla henkilöt ja yritykset ovat onnistuneet menettämään tietojaan. Yhteistä kaikille tapauksille on, että tiedonmenetys vaikutti lopulliselta, mutta Ibasin asiantuntijat pystyivät ne kuitenkin asiakkaiden riemastukseksi palauttamaan.

"Seuraavat esimerkit osoittavat, ettei toivoa pidä menettää, vaikka laiterikko vaikuttaisi aivan lopulliselta. Tietoja voi menettää monin eri tavoin, eikä tiedonmenetyksen syitä voi aina ennakoida. Tietojen palautukseen on kuitenkin vain yksi tapa, riittävä asiantuntemus. Ibas | Kroll Ontrack on kerännyt tietoa ja osaamista jo yli 30 vuoden ajan, ja siksi pystyimme auttamaan näissäkin, joskus huvittavissa, joskus traagisissa, mutta useimmiten mahdottomiksi luulluissa tapauksissa,” kertoo Jyri Pohja, Ibas Kroll Ontrack Oy:n toimitusjohtaja.

10. Kulmikas tappi pyöreään reikään – Kun tietokoneen akku yllättäen loppui, laitteen omistaja nappasi kiireesti pöydältä laturin johdon ja työnsi sen kannettavan koneensa liittimeen. Liian myöhään hän huomasi, että johto oli toisen laitteen virtajohto. Lopputuloksena oli kärähtänyt tietokone.

9. Tietojen palautus tuplana – Asiakas halusi Kroll Ontrackin palauttavan tiedot useilta tallennusnauhoilta. Tiedot palautettiin ja toimitettiin asiakkaalle kuudella kiintolevyllä. Asiakkaan tarkoituksena oli varmuuskopioida kiintolevyt toisille kiintolevyille ja tallettaa ne sitten palovarmaan säilytystilaan. Kopioituja levyjä käytettäessä havaittiin, että joku oli vahingossa ylikirjoittanut osan tiedoista. “Ei hätää!”, asiakkaan yrityksessä ajateltiin. “Otetaan käyttöön Kroll Ontrackin toimittamat levyt!”. Ajatus oli hyvä, mutta valitettavasti nyt todettiin, ettei alkuperäisten levyjen tietoja ollutkaan kopioitu, vaan ne oli siirretty, joten levyt olivat tyhjiä. Onneksi Kroll Ontrackilla oli yhä hallussaan alkuperäiset nauhat, joista tiedot palautettiin asiakkaalle toistamiseen.

8. Tyttären muistoa vaalien – Nainen joutui ryöstön kohteeksi käydessään sairaalassa tapaamassa vanhaa isäänsä. Varas tunkeutui huoneeseen, jonne nainen oli jättänyt tavaransa, ja vei kannettavan tietokoneen, jota oli aiemmin käyttänyt naisen tytär. Tilanteen teki poikkeuksellisen kauheaksi se, että tytär oli vain hieman aiemmin menehtynyt syöpään ja tietokoneessa olivat perheen ainoat kuvat tyttärestään. Uutinen tapahtumasta levisi tiedotusvälineissä kulovalkean tavoin, ja varas saatiin pian kiinni. Tietokone palautettiin omistajalleen, mutta varas oli ehtinyt tyhjentää kiintolevyn. Kroll Ontrack otti yhteyttä perheeseen ja sai palautettua 90 prosenttia kuvista.

7. Rasvaa koneeseen – Kroll Ontrackin laboratorioon tuli kiintolevy suoraan teurastamolta. Levy oli pakattu styroxiin - ja palvatun kinkun rippeisiin. Kun rasva oli huolellisesti poistettu, kiintolevy lähetettiin puhdaslaboratorioon mekaanisen vian korjaamiseksi. Levyn koko sisältö saatiin pelastettua, ei vähiten siksi, että asiakas oli noudattanut Kroll Ontrackin asiantuntijan neuvoa lähettää levy juuri sellaisena kuin se oli ja pakata se huolellisesti kuljetusta varten.

6. Nousukiidossa – Työnsä puolesta paljon matkusteleva mies osti lentokentän kahvilassa kupillisen espressoa odottaessaan paluulentoa kotiin. Kun kädet eivät tahtoneet riittää, hän laittoi salkussa olevan tietokoneensa lattialle ja unohti sen siihen. Lentokentän poliisi sai ilmoituksen epämääräisestä salkusta, jolla ei ole omistajaa, ja samaan aikaan kun matkustaja istui tyytyväisenä kotilennollaan, lentokentän turvallisuudesta vastaavat viranomaiset räjäyttivät salkun varmistaakseen, ettei siitä ole vaaraa.

5. Turvavyöt kiinni – Kiireinen liikenainen, jo hieman töistä myöhässä, laittoi tietokoneensa auton katolle samalla kun hän asetti kahvikuppinsa mukitelineeseen ja kiinnitti lapsensa turvavyön. Kovassa kiireessä hän käynnisti auton, kiinnitti turvavyönsä ja painoi kaasua peruuttaen ulos autotallista. Siinä samassa auton katolla ollut tietokone putosi maahan ja jäi vasemman eturenkaan alle.

4. Kannettava käy kissanhiekasta – Nainen jätti Mac-tietokoneensa latautumaan kotinsa lattialle. Tullessaan myöhemmin hakemaan konetta hän huomasi näppäimistöllä pistävän hajuista nestettä ja hänen kissanpentunsa leikkivän hieman häpeilevän tuntuisena huoneen nurkassa. Tällä kertaa pentu ei ollut ehtinyt hiekkalaatikolle asti…

3. Hyväntekeväisyyttä Afrikan köyhille – Mies otti lopputilin ja toteutti elinikäisen unelmansa: hän matkusti Afrikkaan ja kuvasi useiden kuukausien ajan maanosan köyhien elämää. Kotimaahan palattuaan hänen oli tarkoitus myydä kuvia yrityksille ja tukea Afrikalle annettavaa apua. Hänen asunnossaan syttyi kuitenkin tulipalo. Palomies sai pelastettua valokuvat sisältävän tietokoneen liekeistä ennen kuin se paloi karrelle, mutta laskeutuessaan alas tikkaita hänen otteensa lipesi ja tietokone putosi useita metrejä maahan. Kahden onnettomuuden jälkeenkin Kroll Ontrack pystyi pelastamaan kaikki tietokoneen sisältämät valokuvat.

2. Pelastukoon ken voi – Euroopan tulvissa tietokone oli jäänyt veden alle yli kahdeksi päiväksi. Kroll Ontrackin puhdaslaboratoriossa huomattiin, ettei mutainen vesi ollut kiintolevyn ainoa ongelma: lukupäässä roikkui tulvaa paennut muurahainen. Laboratorion teknologioilla voitiin palauttaa suurin osa kiintolevyn tiedoista, mutta muurahaista ei valitettavasti voitu enää pelastaa.

1. Kannettavat tietokoneet eivät ole vesitiiviitä – Mies otti kannettavan mukaansa lomamatkalle ja jopa hiekkarannalle voidakseen seurata sähköpostejaan. Keskipäivällä aurinko porotti jo niin kuumasti, että hän päätti pulahtaa mereen. Tietokonetta ei toki voinut jättää vartioimatta, joten hän pisti sen muovipussiin ja otti mukaan uimareissulle. Pussi ei ollut niin vesitiivis kuin hän uskoi, eikä muuten tietokonekaan, joten rannalle palatessaan mies sai todeta tietokoneen sanoneen työsopimuksensa irti ja tiedot menetetyiksi saman tien.