Valokuvat talteen rikkoutuneesta kiintolevystä

Kun kotitietokoneen kiintolevy ei enää käynnisty ja 10 000 valokuvaa on mennyttä, niin toivoaan ei kannata menettää, sillä Ibas Kroll Ontrack pystyy palauttamaan jopa ne kaikki.

Harmittava takaisku tapahtui valokuvauksen harrastaja Jari Kalliolle, joka oli tallentanut viidentoista vuoden valokuvat tietokoneelle. Tietokoneen myyneen yrityksen mukaan kiintolevy oli fyysisesti rikkoontunut eikä sitä pystynyt korjaamaan.

”Dvd-levylle tehty varmuuskopio oli hukkunut muutossa. Internetin kautta tehtyä varmuuskopiota säilytettiin palveluntarjoajalla yllättäen vain kolme kuukautta, minkä jälkeen valokuvia ei saanut millään rahalla takaisin”, Kallio kertoo.

LähiTapiola-vakuutusyhtiön mainos tiedostojen palautuksesta kotivakuutuksen avulla sai toivon heräämään.

”Ensin piti tehdä korvausanomus, jonka vakuutusyhtiö hyväksyi tarkistettuaan tietoja vielä puhelimitse. Ja sen jälkeen vein vain kiintolevyn Ibas Kroll Ontrackille Helsinkiin vaikka sen olisi toki voinut myös postittaa”, hän mainitsee.

Eikä kulunut montaa päivää, kun ensin sain tiedon siitä, kuinka paljon tiedostoja pystytään palauttamaan. Ja pian sen jälkeen kuljetusfirman kaveri soitti ovikelloa ja ojensi usb-kiintolevyn, johon valokuvat oli siirretty.

”Ilolla ei ollut rajoja, kun perheen kanssa katsottiin jo menetetyiksi luultuja valokuvia muun muassa lasten syntymästä sekä mökkireissuista. Kaikki valokuvat olivat tallella”, Kallio hymyilee.

Musiikkikokoelmat, videot ja väitöskirjat talteen

Kotikäyttäjien tiedostoista palautetaan eniten valokuvia ja videoita. Myös musiikkikokoelmat, sähköpostit, kontaktitiedot ja tärkeät dokumentit ovat kysyttyä tavaraa.

Tiedostojen palauttaminen lisääntyy jatkuvasti, kun kodeissa tallennetaan tietoa yhä enemmän mitä erilaisimpiin tallennusvälineisiin. Kymmenen vuotta sitten ei ollut vielä niin paljon digikameroita, että tiedostojen palauttamiseen olisi ollut paljon tarvetta.

”Tiedostojen palauttamisen tekniikka on kehittynyt niin, että pystymme tarjoamaan palvelua nykyään kohtuuhintaan myös kotikäyttäjille. Aiemmin palvelimme vain yrityksiä, joille tärkeiden tiedostojen palauttaminen saattaa olla koko yrityksen toiminnan kannalta elinehto”, kertoo Osastopäällikkö Øyvind Nyland Ibas Kroll Ontrackin laboratoriolta.