Järkyttävä yllätys

Ulkoisen levyaseman rikkuminen voi olla järkyttävä yllätys, mutta toivoaan ei kannata menettää, sillä Ibas Kroll Ontrack pystyy palauttamaan rikkinäiseltä levyltä jopa kaikki tiedostot.

Ulkoisen kiintolevyn yht’äkkinen vikaantuminen yllätti Marja-Liisa Ylitalo-Airon, joka oli tallentanut ulkoiselle levylleen lähes 30 000 valokuvaa vuosien varrelta.

”Tietokone ei löytänyt ulkoista kiintolevyä enää lainkaan. Kannettavan tietokoneeni kanssa oli ollut joitakin ongelmia, joten ystäväni kehotuksesta siirsin kaikki valokuvat ulkoiselle kiintolevylle. Poistin kannettavalta tietokoneeltani sen jälkeen melkein kaikki kuvat, toiveenani tietokoneen sujuvampi ja nopeampi toiminta. Ulkoisen kiintolevyn vikaantuessa järkytys oli suuri, sillä kaikki 30 000 valokuvaa olivat kadonneet eikä niistä ollut varmuuskopioita olemassa”, Ylitalo-Airo muistelee.

Ylitalo-Airo on aktiivi palveluskoiraihminen, joka harrastaa myös purjehtimista, ja kuvia onkin otettu PK-hakutreeneissä ja purjehdusreissuilla ahkerasti. Ylitalo-Airolla oli suunnitelmissa tehdä kymmenen vuoden ajalta kuvakollaasi purjehdusreissuista, joita hän on tehnyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ylitalo-Airo luonnehtii valokuvausta tärkeäksi harrastuksekseen.

”Omistan järjestelmäkameran ja tykkään ikuistaa kokemani asiat ja hetket kameralle. Valokuvat eivät ole minulle pelkkiä kuvia, vaan niihin sisältyy elämäni ja muistoni. Säilytän epätäydellisiäkin kuvia kiintolevyllä, koska jokaiseen kuvaan liittyy ainutlaatuinen hetki, tunnelma ja olotila. Tulee melkein itku ajatellessani sitä, että kuvani olisivat olleet lopullisesti poissa”, Ylitalo-Airo kertoo.

Ylitalo-Airo marssi paikalliseen huoltoliikkeeseen, jossa hänen harmikseen jouduttiin toteamaan, että heidän osaamisensa ei tässä tapauksessa riitä palauttamaan tietoja. Huoltoliikkeessä tiedettiin kuitenkin suositella Ibas Kroll Ontrackia. Ylitalo-Airolle selvisi, että hänen vakuutuksensa LähiTapiolalla kattaa tiedonpalautusturvan juuri Ibas Kroll Ontrackilla.

”Pidän suuressa arvossa tällaista ominaisuutta omassa vakuutuksessani. Tietojen palautuksen erityisosaajia ei Suomessa ole kovin montaa, joten on hienoa, että LähiTapiolalla on tällainen sopimus Ibas Kroll Ontrackin kanssa. Palvelu Ibas Kroll Ontrackilla oli erittäin hyvää ja tietojen palautuskin sujui kohtuullisen nopeasti. Tiedot palautettiin laadukkaalla ulkoisella kiintolevyllä, jolla säilytän nyt yksiä varmuuskopioistani”, Ylitalo-Airo kiteyttää.