Emme voi ennustaa, milloin RAID-järjestelmästä katoaa tietoja, mutta tiedämme, että katastrofin ainekset ovat silloin ilmassa.

Jos epäilet RAID-järjestelmän vikaa, ota yhteyttä Ibas Ontrackin asiantuntijoihin, jotta saat tietosi takaisin mahdollisimman nopeasti.

Seis!

Ihmisen toiminnasta johtuvan vian jälkeen suurin osa vältettävissä olevista tietovaurioista tapahtuu ensimmäisten 60 minuutin aikana. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Väärien levyjen vaihtaminen RAID-kokoonpanossa.
  • RAID-järjestelmän korruptoituminen väärän RAID-ohjaimen korvaamisen vuoksi.
  • Levyjen pakottaminen online-tilaan.
  • Väärien levyjen alustus.
  • Epäonnistuneet uudelleenrakennusyritykset.
  • Palautukset saman järjestelmän puutteellisista varmuuskopioista.
  • VMware Storage vMotion -siirron suorittaminen, kun tallennusjärjestelmä on vioittunut.

Kaikissa näissä tapauksissa on oleellista, että kaikki toiminta pysäytetään, eikä järjestelmän alkuperäiseen kokoonpanoon ja yksittäisiin tallennuslaitteisiin tehdä muutoksia. RAID-konfiguraatio on useimpien palvelimien sekä NAS (Network Attached Storage) ja SAN (Storage Attached Network) -järjestelmien perusta.  Monesti ei ole selvää, onko RAID-konfiguraatio ongelman perimmäinen syy.

Sinulla on usein vain yksi mahdollisuus saada järjestelmä takaisin toimintakuntoon ja palauttaa menetetyt tiedostot. On tärkeää ottaa yhteyttä tiedonpalautuksen ammattilaiseen ennen omia tiedonpalautusyrityksiä. Ibas Ontrackin asiantuntijoilta saat oikeita neuvoja ja ensiapua. Tämä on ratkaisevaa onnistuneen lopputuloksen kannalta!

img_600x600_stopwatch

Ibas Ontrack, kumppanisi RAID-järjestelmien palauttamisessa

Tietojen palautuksen maailmanlaajuinen markkinajohtaja Ibas Ontrack käyttää alan edistyneintä tekniikkaa vaurioituneiden RAID-tietojen korjaamiseen, palauttamiseen ja uudelleenrakentamiseen.

Ibas Ontrackin asiantuntijoilla on 35 vuoden kokemus tietojen palauttamisesta sekä alan tutkimuksesta ja kehityksestä. Meillä on siksi tarvittavat tiedot ja työkalut tietojesi palauttamiseen. Ennen kuin sitoudut varsinaiseen palautusprosessiin, saat tarkan tiedon siitä, mitkä tiedot ovat palautettavissa. Palautamme tietoja:

  • kaikista RAID-konfiguraatioista
  • kaikista RAID-ohjaimista ja RAID-arkkitehtuureista, mukaan lukien ohjelmisto-ohjatut tallennusjärjestelmät (SDS)
  • kaikista kiintolevyistä, tuotemerkeistä ja malleista.

Ibas Ontrackilla on alansa suurin asiantuntijatiimi, joka on suorittanut jo yli puoli miljoonaa tiedonpalautusta. Maailmanlaajuisesti ylivoimaisen asiantuntemuksemme ansiosta tietosi ovat turvallisissa käsissä.

Lue, miksi Ibas Ontrackilla on maailman paras tiedonpalautusteknologia

RAID Recovery

Jo yli puoli miljoonaa asiakasta on saanut Ibas Ontrackilta avun tiedostojensa palauttamiseen.

Miten vioittunut RAID-järjestelmä oirehtii? 

Moni oire voi kieliä RAID-järjestelmän viasta. 

Ilmeiset oireet: 

  • Virheilmoitukset
  • Piippaukset/hälytysäänet
  • (Punainen) merkkivalo palvelimessa
  • Levyasemista kuuluva ääni

Vähemmän ilmeiset oireet:

  • Tietojen korruptoituminen
  • Tietokannan korruptoituminen
  • Tiedostojen lukukelvottomuus
  • Loogisten levyasemien katoaminen
  • Kadonnut yhteys palvelimeen, asemaan, levyosioon, LUN-yksikköön
  • Kaatunut levyosio 
  • Järjestelmän hidastuminen 
  • Järjestelmään ei enää päästä käsiksi

Syitä tietojen katoamiseen RAID-järjestelmästä

Jokainen RAID-tiedonpalautustapaus on ainutkertainen, mutta tietojen menetykselle on joitakin yleisiä syitä.

icon

Mekaaniset viat

RAID-järjestelmät on suunniteltu kestämään yhden levyn vikaantuminen, mutta asemien väheneminen kuormittaa toimivia levyjä huomattavasti enemmän, mikä kasvattaa toisen levyrikon riskiä. Toinen levyrikko voi johtaa koko järjestelmän kaatumiseen. Meillä on puhdastila, työkalut ja asiantuntemus tietojen palauttamiseen viallisista asemista sekä järjestelmän loogisen rakenteen korjaamiseen ja vikaantuneen RAIDin uudelleenrakentamiseen.

icon

Virransyötön ongelmat

Sähkökatkokset ja jännitepiikit voivat aiheuttaa ongelmia RAID-järjestelmälle. Jos RAID-järjestelmän tila on jo heikentynyt ja levyasemia on out-of-sync-tilassa, voivat ongelmat virransyötössä olla erityisen vahingollisia. Tällaisia tapauksia varten tiimeillämme on työkalut ja asiantuntemus tietojen kartoittamiseen ja RAIDin uudelleenrakentamiseen tarvittavien tietojen palauttamiseksi.

icon

Luonnonkatastrofit

Tulipalot, vesivahingot ja likaantuminen voivat tuhota RAID-järjestelmän hetkessä. Tietojen palauttaminen luonnonkatastrofin vaurioittamasta RAID-järjestelmästä vaatii erikoistiloja, asiantuntemusta ja työkaluja, jotta levyasemat saadaan puhdistettua ja tiedostojärjestelmät rakennettua uudelleen. Ibas Ontrackilla on alan johtavat työkalut ja puhdastilat tietojen turvalliseen palauttamiseen fyysisesti vaurioituneista asemista.

icon

Inhimilliset virheet

Kaikenlaisille ja kaiken kokoisille organisaatioille sattuu vahingossa tapahtuvia tai tahallisesti aiheutettuja tiedonmenetyksiä. Tiedot saattavat kadota formatoinnin, uudelleen asentamisen tai levyosion ylikirjoituksen takia. Ibas Ontrackin asiantuntevat ja kokeneet tiedonpalautuksen ammattilaiset saavat yleensä korjattua kaikkein vahingollisimmankin ihmisen toiminnan aiheuttamat vauriot.

icon

Kyberhyökkäykset

Ei-toivotut yritykset varastaa, paljastaa, muuttaa ja/tai tuhota arkaluonteisia tietoja tietomurtojen ja kyberhyökkäysten kautta aiheuttavat merkittäviä tietojen menetyksiä riippumatta siitä, tapahtuuko hyökkäys tietojärjestelmien, tietokoneverkkojen, infrastruktuurien vai henkilökohtaisten tietokonelaitteiden kautta. Ibas Ontrackilla on työkalut ja osaaminen kyberhyökkäyksessä menettämiesi tietojen turvalliseen palauttamiseen.

icon

Kiristysohjelmahyökkäys

Kiristysohjelma on haittaohjelma, joka salaa tiedostojasi tai estää sinua käyttämästä tietokonettasi tai siihen tallennettuja tietoja. Tämän tyyppinen hyökkäys voi johtaa siihen, että tietokone lukkiutuu tai siinä olevat tiedot varastetaan, poistetaan tai salataan. Ibas Ontrackin asiantuntevat tiedonpalautusasiantuntijat osaavat palauttaa kiristysohjelmahyökkäyksessä kadonneita tietoja.


Miten toimia RAID-järjestelmän vikaantuessa

Vastaa seuraaviin kysymyksiin ennen kuin ryhdyt jatkotoimiin:

  • Mitä tarkalleen ottaen tapahtui ja miten tapahtuma eteni?
  • Mitä tietoja on menetetty?
  • Kuinka kriittisiä tai arvokkaita nämä tiedot ovat?
  • Onko tiedoista varmuuskopio, tai onko mahdollista saada ne muuten takaisin?
  • Mikä merkitys vahingoilla on taloudellisesti?

Vastaukset näihin kysymyksiin ovat ratkaisevan tärkeitä määritettäessä tietojen palauttamisen seuraavia vaiheita.

Monesti sinulla on vain yksi mahdollisuus saada järjestelmä takaisin toimintakuntoon ja palauttaa tallennetut tiedot, joten on tärkeää kerätä mahdollisimman paljon tietoa. 

img_600x600_shirtontrack

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua

Maksuttomaan neuvontaamme kuuluu...

  • Tilanteen kokonaisarviointi, mahdolliset tietojen menetykset ja ongelman paikantaminen.
  • Laitteiston, RAID-kokoonpanon, virtuaalikoneiden ja varmuuskopiointimenettelyjen kartoittaminen.
  • Ensiapu ja neuvot lisävahinkojen välttämiseksi.
  • Selvittää, onko tiedonpalautus mahdollista suorittaa etäpalveluna (Remote Data Recovery). Etäpalautuspalvelu on nopein ja kustannustehokkain ratkaisu, kun ainoastaan yksi RAID-järjestelmän kiintolevy on rikki. Palautus tapahtuu salatun Internet-yhteyden välityksellä suoraan palvelimellesi.
  • Annamme vinkkejä laitteiston sammuttamiseen, pakkaamiseen ja lähettämiseen puhdaslaboratoriollemme. Autamme myös kuljetusjärjestelyissä.

Tavoitat meidät vuorokauden ympäri numerosta 09 2727 210. Neuvonta on maksutonta. Hätätilanteessa ryhdymme välittömästi toimiin ja yritämme ratkaista ongelman saman tien.


Kuinka pian tarvitset RAID-järjestelmässä olleet tietosi takaisin?

Ymmärrämme, että toisinaan tiedot on palautettava kiireellisesti ja tarjoamme aina tarpeitasi vastaavan palvelutason.

Standard

7-10 työpäivää

Express

3 päivää

Emergency

24/7


Vaihtoehdot tietojen palauttamiseen RAID-palvelimesta

Palvelumme suunnitellaan yrityksesi tarpeiden mukaan riippuen siitä, onko laite vaurioitunut fyysisesti vai onko siinä looginen vaurio.

Asiantuntijamme ovat valmiina reagoimaan tilanteeseen välittömästi. Tarjoamme laajan valikoiman palautusvaihtoehtoja vianmäärityksestä etäpalautuspalveluun, joten saat parhaan mahdollisen ratkaisun RAID-järjestelmästäsi kadonneiden tietojen pelastamiseen.

Tiedonpalautuslaboratorio

Tiedonpalautuslaboratoriossa tietoja voidaan palauttaa kaiken tyyppisistä RAID-järjestelmistä kaikenlaisissa tiedonmenetystilanteissa. Tämä palautuspalvelu tarjotaan alan johtavassa palautuslaboratoriossamme ja ISO-5 / Class 100 -puhdastiloissa tietojesi turvallisuuden varmistamiseksi.

icon

RAID-etäpalautus

Tietosi palautetaan etänä, joten tallennuslaitetta ei tarvitse lähettää pois yrityksesi tiloista. Muodostamme yhteyden tallennusjärjestelmäänne suojatun verkkoyhteyden välityksellä ja palautamme tiedot suoraan paikalliseen järjestelmäänne tai uuteen laitteistoon. Palvelu on käytettävissä, kun tallennusjärjestelmä on fyysisesti toimintakuntoinen, vaikka tietoja onkin kadonnut.

icon

Tietojen palautus RAID-järjestelmistä mittatilaustyönä

Jos RAID-järjestelmänne on erittäin monimutkainen tai käytätte asiakaskohtaista ohjelmistoa, saatatte tarvita räätälöityjä tiedonpalautuspalveluita. Kehitystiimimme laatii suunnitelman tietojenne pelastamiseksi yhteistyössä oman IT-henkilöstönne kanssa.

icon

Asiakas mukana palautuslaboratoriossa

Laboratoriopalvelumme erikoisversio erittäin luottamuksellisten ja arkaluontoisten tietojen palauttamiseen. Luotettu henkilöstönne voi kuljettaa laitteen tiloihimme ja vartioida laitetta ja sen sisältämiä tietoja palautusprosessin ajan. Tämä palvelu edellyttää asianmukaisten salassapitosopimusten ja vakuutustodistusten olemassaoloa.


Ibas Ontrack palauttaa tietoa kaikista RAID-konfiguraatioista

Tietojen menetys voi tapahtua järjestelmän eri tasoilla. Maailmanlaajuisen asiantuntijatiimimme keräämän kokemuksen ja patentoidun teknologiamme ansiosta Ibas Ontrack pystyy palauttamaan tietoja kaikilta tasoilta.

Layers of RAID data loss

Ensimmäinen tietojen menetyksen taso on laitteistovaurio. Vioittunut tallennusväline voi olla yksittäinen kiintolevy tai useista asemista koostuva tallennusjärjestelmä (DAS, NAS, SAN). Jos tietoja on menetetty laitetasolla, Ibas Ontrackin asiantuntijat pyrkivät pelastamaan mahdollisimman paljon raakadataa. Toimivista levyistä tehdään kopio. Asiantuntijamme pyrkivät korjaamaan viallisen tallennusvälineen elektroniikan ja mekaniikan puhdastilassa, jotta siinä oleva raakadata saadaan kopioitua. RAID-ohjain rekonstruoidaan itse kehittämillämme, patentoiduilla työkaluilla. Kadonneet tiedot saadaan näkyviin jopa monimutkaisten, useista RAID-järjestelmistä koostuvissa SAN-järjestelmissä.

Toinen tietojen menetyksen taso on tiedostojärjestelmän korruptoituminen. Siitä voi olla kyse, jos kaikkea raakadataa ei pystytä kopioimaan levyasemista tai jos tiedostot ovat vahingoittuneet. (Virtuaalinen) tiedostojärjestelmä on ainutlaatuinen tapa tallentaa ja organisoida järjestelmä- ja käyttäjätiedostoja. Tiedostojärjestelmä toimii käyttöjärjestelmän alaisuudessa. Jos tiedot tiedostojen sijainnista levyosiossa ovat vaurioituneet tai kadonneet, Ibas Ontrackin asiantuntijat tekevät muutoksia tai korjauksia tiedostojärjestelmän tasolla. Kun tiedostojärjestelmä on palautettu, tietoihin päästään taas käsiksi.

Useimmissa käyttöjärjestelmissä on apuohjelma, joka suorittaa korjaukset automaattisesti. Se voi kuitenkin vahingoittaa tietoja pysyvästi. Käytä apuohjelmia vain alkuperäisen tallenteesi kopioon. Virtuaalijärjestelmien palautus on vielä monimutkaisempaa, koska niissä yhdistyvät virtuaalinen tiedostojärjestelmä ja virtuaalikoneiden sisällä olevat tiedostojärjestelmät.

Kolmas tietojen menetyksen taso on tiedostovaurio. Tietojen menetys voi tapahtua myös itse tiedoston sisällä, esimerkiksi SQL-, Oracle- ja Exchange-tiedostoissa. Nämä tiedostot voivat olla monimutkaisia. Niiden sisäinen rakenne voi vioittua niin pahasti, että tietokantajärjestelmä poistaa tietokannan käytöstä.

Ibas Ontrackilla on runsaasti kokemusta monimutkaisista tiedonpalautuksista kaikilla tasoilla.


Tiedonpalautuspalvelumme on nelivaiheinen.

icon

Neuvonta

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin saat maksuttomia neuvoja. Olemme tavoitettavissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Määritämme kanssasi kustannustehokkaimman tiedostojen palautustavan ja toimitusajan tarpeidesi mukaan.  

icon

Pika-arvio

Pika-arvio tehdään laboratoriollamme nopeasti ja veloituksetta. Sen pohjalta asiantuntijamme tekevät toimenpide-ehdotuksen. Asiakaspalvelumme toimittaa  sinulle yhteenvedon mahdollisista palveluvaihtoehdoista ja toimitusajoista sekä hintatarjoukset eri vaihtoehdoille. 

icon

Tietojen palautus

Hyväksyttyäsi tarjouksen palautamme tietosi valitsemasi palveluvaihtoehdon mukaisesti. Suojatussa portaalissamme voit seurata toimeksiantosi tilaa ja tarkastella listausta palautettavista tiedostoista. 

icon

Palautettujen tietojen toimitus 

Kun olemme pelastaneet tiedostosi, lähetämme ne sinulle ulkoisella USB-levyasemalla kuriirin välityksellä. Salaamme tiedostot tietoturvan varmistamiseksi.


2

RAID-tietojen palautuksen menestystarinoita

Ibas Ontrack käyttää alan edistyneintä tekniikkaa vaurioituneiden palvelintietojen korjaamiseen, palauttamiseen ja uudelleenrakentamiseen. 

Tietojen tallennusteknologiat ovat kehittyneet uskomatonta tahtia viimeisten 30 vuoden aikana. Ibas Ontrack on pysynyt teknologian kiihtyvässä kehityksessä mukana aina siitä lähtien kun yritys perustettiin. Suoritamme vuosittain yli 50 000 toimeksiantoa ympäri maailmaa. RAID-tietojenpalautus on intohimomme. Pyrimme siihen, että asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen hyödyn asioidessaan kanssamme. Uskallamme sanoa, että kokemuksemme ja osaamisemme ansiosta pystymme tarjoamaan maailman parhaat tietojenpalautusratkaisut, joihin asiakkaamme voivat luottaa.


RAID-tietojenpalautus – usein kysyttyä

Tekeekö RAID-järjestelmä automaattisia varmuuskopioita?

Voidaanko tietoja palauttaa RAID 0 -tasolta?

Mitä tehdä RAID-järjestelmän kaatuessa?

Mitä eroa on RAID- ja NAS-järjestelmällä?

Onko tietoja mahdollista palauttaa uudelleenalustetusta RAID 5 -levyosiosta?

Mitkä ovat RAID-tietojen korruptoitumisen tai vikaantumisen yleisimmät syyt?

Tarvitaanko kaikkia RAID-asemia tietojen palauttamiseen RAID-järjestelmästä?

Kuinka paljon RAID-tietojen menetyksiä tapahtuu?

Voiko RAID-järjestelmästä palauttaa poistettuja tietoja?

img_600x800_engineer

RAID recovery tips

Vinkkejä RAID-järjestelmien palautukseen

  • Älä korvaa rikkinäistä kiintolevyä toisessa järjestelmässä käytössä olleella kiintolevyllä. Jos käytettyä kiintolevyä on välttämättä käytettävä, se täytyy tyhjentää ennen käyttöä.
  • Jos kiintolevystä kuuluu outoa ääntä, sammuta se välittömästi ja pyydä apua.
  • Ota bittitason levykuvat (image) kiintolevyistä ennen kuin teet muutoksia ohjelmistoon tai laitteistoon tai yrität RAIDin uudelleenrakennusta.
  • Merkitse kiintolevyn sijainti huolellisesti ennen kuin irrotat sen RAID-järjestelmästä.
  • Älä käytä palautustyökaluja vioittuneisiin levyosioihin. Levyosioiden palautustyökalut, kuten CHKDSK, on suunniteltu pakottamaan tiedostojärjestelmä vakaaseen tilaan. Vaikka niiden käyttö voi olla hyödyksi yksittäisille, lievemmin vaurioituneille levyasemille, voi se aiheuttaa lisävahinkoja RAID-järjestelmässä, jossa ongelmat ilmenevät useimmiten RAID-tasolla (mm. out-of-sync -levyt, epäonnistunut jälleenrakentaminen jne.). CHKDSK-työkalun käyttäminen näissä tilanteissa voi aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia tiedostojärjestelmän rakenteeseen.
  • Älä käytä eheytysohjelmia levyihin, joiden epäillään vioittuneen.
  • Jos huomaat sähkökatkoksen jälkeen, että tiedostojärjestelmä on vioittunut, ei asennu tai tiedot ovat saavuttamattomissa, älä käytä palautustyökaluja. Ota meihin yhteyttä neuvojen saamiseksi.

RAID-teknologiakumppanit

Monet maailman johtavista laitteisto- ja ohjelmistotoimittajista luottavat Ibas Ontrackin asiantuntemukseen RAID-järjestelmien ja tietojen palautuksissa.

LSI MegaRAID, Avago, Broadcom, Adaptec... teemme yhteistyötä maailman johtavien RAID-valmistajien kanssa, jotta voimme taata tärkeiden tietojesi turvallisen, tehokkaan ja suojatun palautuksen.

NAS vendors:

  • Buffalo
  • Synology
  • WD
  • Seagate
  • Thecus
  • Dell
  • NetApp
  • Pure
  • HPE
  • NetGear ReadyNas
  • QNAP

Server vendors:

  • HPE/H3C
  • Dell
  • Inspur
  • Supermicro
  • Lenovo
  • NetApp
  • IBM
  • Huawei
  • Fujitsu
  • Cisco

RAID controllers:

  • LSI MegaRAID
  • Avago
  • Broadcom
  • Dell PERC
  • Adaptec
  • Intel RAID
  • HP Smart Array
  • IBM ServeRAID

Enterprise storage:

  • Dell/EMC
  • HPE h3c
  • NetApp
  • IBM
  • Hitachi Vantara
  • Huawei
  • Lenovo
  • Pure storage
  • Nutanix
Seagate
Synology
Cisco
Dell
IBM
Dell EMC
NetApp
Buffalo
Fujitsu
Lenovo
QNAP
Western Digital

RAID-palautus virtuaaliympäristöissä

Koska virtualisoidut järjestelmät sisältävät ainutlaatuisen yhdistelmän ohjelmisto- ja laitteistokomponentteja, korruptoituneiden tai kadonneiden tietojen onnistunut palautus edellyttää hypervisoreiden, isäntäkoneiden, tallennuslaitteiden, RAID-järjestelmien, tiedostorakenteiden, sovellusten ja muiden osa-alueiden vahvaa tuntemusta.

Ibas Ontrackin maailmanlaajuisesti toimivalla tiimillä on vuosien kokemus ja koulutus, lukuisia itse kehitettyjä työkaluja sekä ainutlaatuista erikoisosaamista, jota olemme kartuttaneet meitä suosittelevien virtuaalikoneiden ohjelmisto- ja laitteistovalmistajien kanssa tekemämme yhteistyön tuloksena.  

  • VMware ESX and vSAN (VMDK files),
  • Microsoft Hyper-V (VHD, VHDX, and AVHDX files)
  • Citrix Xen
  • Oracle VM
  • KVM
img_600x600_binary

Miksi Ibas Ontrack?

Ibas Ontrack on maailman johtava tiedonpalautusasiantuntija

icon

Valmistajien suosittelema

icon

Tiukat tietosuojakäytännöt

icon

Kattava tietoturva ja sertifioinnit

icon

Maailmanlaajuinen asiantuntijaverkosto

icon

Asiakkaiden arvostama henkilökohtainen palvelu

icon

Kattava työkaluvalikoima

icon

Suurin asiantuntijatiimi 

icon

Itse kehitetyt, patentoidut työkalut

icon

Asiakaskohtainen tuotekehitys

icon

Hyviksi havaitut menetelmät jo vuodesta 1985

icon

Yli 500 000 tiedonpalautusta

icon

50 000 asiakasta vuodessa

Tietosi ovat turvallisissa käsissä – edistynyt tietoturva

Liiketoimintamme luonteesta johtuen asiakkaamme uskovat meille suuria määriä arkaluontoisia ja luottamuksellisia tietoja, ja ymmärrämme tietoturvan kasvavan merkityksen nykypäivän yrityksille. Investoimme paljon aikaa ja rahaa arkaluontoisimpien sähköisessä muodossa olevien tietojesi suojaamiseen.

  • ISO/IEC 27001 -sertifioitu
  • SOC 2® -sertifioitu
  • Akkreditointi EU:n ja Yhdysvaltojen sekä Sveitsin ja Yhdysvaltojen Privacy Shield -järjestelyn puitteissa
  • Huippuluokan tietoturva ja moniportainen turvallisuusstrategia
  • Turvalliset datakeskukset
img_security_soc2

icon

Onko enää syytä viivytellä?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme saman tien. Ibas Ontrackin tiedonpalautuspalvelu sopii kaikille – suurimmista yrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista valokuvansa menettäneisiin kuluttajiin.

04 076 832 66 Yhteydenottopyyntö


Taustatietoa RAID-järjestelmistä

Mikä on RAID?

RAID (Redundant Array of Independent Disks, alun perin Redundant Array of Inexpensive Disks) -tallennus on mullistanut yritysten käyttämän tallennusteknologian. Se on parantanut järjestelmien luotettavuutta redundanssilla (RAID 1 ja sitä ylemmät tasot), jolla voidaan minimoida yksittäisten asemien vikaantumisesta johtuvat käyttökatkokset.

Valitettavasti RAID ei ole täysin virheetön teknologia, joten tietoja voi hävitä myös näitä järjestelmiä käytettäessä.

RAIDin määritelmä on sen nimessä. Redundant Array of Independent Disks tarkoittaa itsenäisten levyjen redundanttia ryhmää – yhden loogisen yksikön muodostavia kiintolevyjä. Käyttötarkoituksesta riippuen RAID parantaa luku- ja kirjoitusnopeutta ja tietojen luotettavuutta.

RAID on erilaisia kiintolevykokoonpanoja tukeva tekniikka, joka parantaa suorituskykyä, lisää luotettavuutta ja mahdollistaa suuremmat asemakoot levyresurssien yhdistämisen ja pariteettilaskelmien avulla.

RAID-vakiokonfiguraatioita kutsutaan tasoiksi. Alun perin luotiin viisi tasoa, mutta niistä on kehitetty monia muunnelmia, mukaan lukien useita sisäkkäisiä tasoja ja monia epästandardeja (useimmiten itse kehitettyjä) tasoja.

 

Mitä eri RAID-tasot sitten tarkoittavat? Tasonumerot viittaavat RAID-kokoonpanoihin. Kun tiedetään, että kaikki RAID-järjestelmät tallentavat tietoa tehokkaasti, järjestelmän valinta perustuu yrityksen omiin tarpeisiin. Esimerkiksi RAID 1 täyttää suorituskyvyn ja luotettavuuden tarpeet. RAID 5 on hyvä valinta, jos tarvitaan sekä suorituskykyä että vikasietoisuutta.


RAID-järjestelmän kuvaus

RAID (Redundant Array of Independent Disks) -termillä tarkoitetaan tietokoneiden tallennusjärjestelmiä, jotka jakavat ja/tai replikoivat tietoa useille kiintolevyille. RAID suunniteltiin kahta päätavoitetta silmällä pitäen: tietojen luotettavuuden lisääminen ja luku- ja kirjoitusnopeuden (I/O-suorituskyky) parantaminen.

RAID yhdistää fyysiset levyt yhdeksi loogiseksi yksiköksi käyttämällä erityisiä laitteita tai ohjelmistoja. Laitteistopohjaisia RAID-ratkaisuja on monenlaisia, aina emolevylle rakennetuista järjestelmistä tai lisäkorteista suurten yritysten NAS- ja SAN-palvelimiin. Tämän tyyppisissä ratkaisuissa käyttöjärjestelmä ei ole tietoinen käytetystä teknologiasta. Ohjelmistoratkaisut toteutetaan yleensä käyttöjärjestelmässä.

RAIDin kolme keskeistä käsitettä ovat:

  • peilaus eli tietojen kopioiminen useammalle kuin yhdelle levylle
  • lomitus eli tietojen jakaminen useammalle kuin yhdelle levylle
  • virheenkorjaus eli redundanttinen tieto tallennetaan siten, että ongelmat voidaan havaita ja korjata (tunnetaan vikasietoisuutena)

Yhtä tai useampaa näistä tekniikoista voidaan käyttää eri RAID-kokoonpanoissa järjestelmän vaatimusten mukaan.

RAIDia käytetään perinteisesti palvelimissa, mutta sitä voidaan käyttää myös työasemissa. Jälkimmäinen on tyypillistä paljon tallennustilaa vaativissa työasemissa, kuten video- ja äänieditointiin käytettävissä tietokoneissa.

What is RAID?
RAID recovery tips

RAID-järjestelmän historia

RAID on lyhenne sanoista Redundant Array of Inexpensive Disks (myöhemmin Redundant Array of Independent Disks). Konsepti syntyi Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä, jossa David A. Patterson, Garth Gibson ja Randy H. Katz tuottivat toimivat prototyypit RAID-tallennusjärjestelmien viidestä tasosta. Heidän tutkimuksensa tulos muodosti perustan nykypäivän monimutkaisille RAID-tallennusjärjestelmille. IBM omistaa nykyään RAID 5:n immateriaalioikeudet.

RAID-tallennusjärjestelmän kehitystyön tavoitteena oli parantaa tallennusjärjestelmän suorituskykyä, palautettavuutta, luotettavuutta ja skaalautuvuutta. Tuloksena oli ainutlaatuinen redundanssiin perustuva konsepti, jossa tiedot voidaan palauttaa siinä tapauksessa, että jokin järjestelmän levyasemista vikaantuu. RAID-ohjainkortit voivat jatkaa tietojen lukemista ja kirjoittamista, vaikka levy olisi offline-tilassa.


Erityyppiset RAID-järjestelmät

Ibas Ontrack tarjoaa tiedonpalautuspalveluita kaikille keskeisille RAID-arkkitehtuureille. Niihin kuuluvat RAID-tasot 0, 00, 1, 10, 1E, 1E0, 2, 3, 4, 5, 50, 5E, 5EE, 6 ja 60. Palautamme tietoa myös monista asiakaskohtaisista RAID-järjestelmistä.

Kehittämällä ohjelmistotyökalujamme jatkuvasti varmistamme, että käytössämme ovat aina alan viimeisin teknologia ja itse kehittämämme tekniikat parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Lisäksi tutkimus- ja kehitystiimimme auttaa asiantuntijoitamme palauttamaan tietoja epätavallisista RAID-järjestelmistä tapauskohtaisesti räätälöitävien työkalujen avulla.

Useimmat RAID-järjestelmien toimittajat, kuten HP, Dell, Adaptec, IBM, Intel, Promise, EMC, NetApp ja LSI Logic, suosittelevat meitä.

RAID-järjestelmän tyypin määrittää sen kokoonpano, mukaan lukien käytettyjen levyjen määrä. RAID (Redundant Array of Independent Disks) on tallennusratkaisu, jossa data jaetaan tai replikoidaan useisiin levyasemiin, jotka muodostavat yhtenäisen järjestelmän. RAID-järjestelmä on paitsi edullisempi kuin yksittäinen, tehokas ja siksi kallis kiintolevy, myös erittäin suorituskykyinen ja luotettava, koska se sietää paremmin vikoja.

Nykyään on olemassa lähes kaksikymmentä RAID-kokoonpanotyyppiä, ellei jopa useampia, jos mukaan luetaan jo vanhentuneina pidetyt kokoonpanot, kuten RAID 2. Yleisimmät RAID-kokoonpanot ovat RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 ja RAID 6.

RAID 0 käyttää vähintään kahta levyä. Se tarjoaa nopean luku- ja kirjoitusnopeuden, mutta ei redundanssia. RAID 1 peilaa samat tiedot kahdelle levylle, joten se tarjoaa alhaisimman RAID-vikasietoisuustason. Jos yksi levy vikaantuu, tiedot ovat tallessa toisella levyllä. RAID 5 kehitettiin tarkoituksena yhdistää RAID 0:n suorituskyky ja RAID 1:n vikasietoisuus. RAID 5 on yleinen kokoonpano, joka tarjoaa hyvän kompromissin luotettavuuden ja suorituskyvyn välillä. RAID 6 perustuu RAID 5 -konseptiin, mutta siinä vikasietoisuutta kasvatetaan kaksoispariteetilla eli järjestelmä sietää kahden levyn vikaantumisen yhden sijaan.

 

RAID 0


RAID 0 on yksinkertaisin lomitusta käyttävä RAID-kokoonpano, jossa tiedot lomitetaan kaikille levyille, minkä myötä luku- ja kirjoitusnopeus parantuu. Parempi suorituskyky sisältää kuitenkin riskin: jos yksi tai useampi levy lakkaa toimimasta RAID 0:ssa, voi tapahtua vakava tietojen menetys.

Esimerkki palautustilanteesta: on luotu tiedosto, joka täyttää tietoraidat 1–4. Jos levy 2 vikaantuu ja 2. raita katoaa, tiedosto todennäköisesti korruptoituu. Ja toisaalta, jos yksi levy vikaantuu, suurin mahdollinen toimiva tiedosto on pienempi kuin toimivien raitojen yhteenlaskettu koko.

 

RAID 1

Tällä RAID-tasolla tiedot peilataan eli monistetaan ensisijaiselta kiintolevyltä toiselle levylle. Tämä RAID-taso ei paranna suorituskykyä, mutta se tarjoaa tietojen varmuuskopioinnin: tiedot ovat aina käytettävissä, vaikka yksi levy vioittuisi.

RAID 2

Erillisellä pariteettiasemalla varustettu RAID 2 käyttää bittitason raidoitusta. Tämä taso käyttää hamming-koodia virheenkorjaukseen, ja se on tarkoitettu käytettäväksi asemissa, joissa ei ole sisäänrakennettua virheenkorjausta. Tästä syystä RAID 2 ei enää ole yleisessä käytössä.

RAID 3 ja 4

Myös RAID 3 ja 4 käyttävät raidoitusta erillisellä pariteettiasemalla. Ero näiden kahden välillä on, että RAID 3 käyttää tavutason raidoitusta, kun taas RAID 4 käyttää lohkotason raidoitusta. RAID 3 -tasoa käytetään nykyään harvoin johtuen tavutason raidoituksen heikosta suorituskyvystä. Lohkotason raidoitusta käyttävä RAID 4 on parempi, mutta kärsii silti hitaammasta kirjoitusnopeudesta, koska pariteetti on päivitettävä jokaisella kirjoituskerralla.

RAID 5

RAID 5 -tasoa pidetään yleensä parhaana kompromissina vikasietoisuuden, nopeuden ja kustannusten välillä. Järjestelmä jakaa tiedot samalla tavalla kuin RAID 0, mutta se kirjoittaa pariteettitietoa tasaisesti kaikille järjestelmään kuuluville levyille. Jokaisella RAID-toimittajalla on oma tapansa jakaa pariteettitiedot asemien kesken, mutta pääasiallisia tapoja on neljä: vasen epäsymmetrinen, vasen symmetrinen, oikea epäsymmetrinen ja oikea symmetrinen.

Pariteetin suunta on helppo tunnistaa: se ”liikkuu” sekä oikealle että vasemmalle. Epäsymmetrisissä RAID-järjestelmissä tietoraidat ohittavat pariteetin, kunnes ne saavuttavat seuraavan käytettävissä olevan tilan. Symmetriset RAID-järjestelmät käsittelevät tietoraitoja hieman monimutkaisemmalla tavalla: kun tiedot kohtaavat pariteettilohkon, ne liikkuvat sivuttain ja alaspäin seuraavaan raitasarjaan.

RAID 6

RAID 6 perustuu RAID 5 -konseptiin: se jakaa tiedot ja pariteetin samalla tavalla, mutta luo lisäpariteettilohkon jokaiselle raidalle. Tämä tarkoittaa, että tiedot voidaan palauttaa, vaikka kaksi kokoonpanon levyä vikaantuisi. Pienemmissä RAID-kokoonpanoissa kahden kiintolevyn yhtäaikainen vikaantuminen on epätodennäköistä, mutta RAID-järjestelmän koon kasvaessa myös vikaantumisen todennäköisyys kasvaa. 

Suorituskyvyn suhteen RAID 5 ja RAID 6 ovat hyvin samankaltaisia: kirjoitusnopeus on suuri, koska tieto- ja pariteettilohkot voidaan kirjoittaa kaikille levyille, mutta lukunopeus on pieni kaksoispariteetin aiheuttaman viiveen takia.

RAID 0+1 ja1+0

Suorituskyvyn ja/tai ylimääräisen redundanssin saavuttamiseksi RAID-vakiotasoja voidaan yhdistää hybridi- tai sisäkkäisten RAID-tasojen luomiseksi. Redundanssin tarjoavat RAID-tyypit yhdistetään tyypillisesti RAID 0 -tasoon suorituskyvyn parantamiseksi.

 

Etuna on, että yhden levyn vikaantuessa RAID 0 -levyryhmästä, puuttuvat tiedot voidaan siirtää toisesta levyryhmästä. Ylimääräisen kiintolevyn lisääminen yhteen raitaan edellyttää kuitenkin ylimääräisen kiintolevyn lisäämistä myös muihin raitoihin tallennuksen tasapainottamiseksi kokoonpanojen välillä.

 

Tämän kokoonpanon haitta on, että se ei voi palautua kahden levyn samanaikaisesta vikaantumisesta, elleivät ne ole samasta tietoraidasta. Jos kaaviossa esitetyt levyt 1 ja 5 vikaantuvat, RAID voidaan uudelleenrakentaa, mutta levyjen 1 ja 4 vikaantuminen johtaisi tietojen menetykseen.

 

RAID 10

RAID 10 -kokoonpanossa RAID 0 jakautuu kahden RAID 1 -kokoonpanon kesken.

Etuna on, että useampi levy voi vikaantua ilman tietojen menetystä, kunhan vähintään yksi kummastakin RAID 1 -levyryhmän levystä toimii. Jos vaurioituneita levyjä ei kuitenkaan vaihdeta, levyryhmän ainoasta toimivasta levystä tulee koko järjestelmän kriittinen piste: jos se vikaantuu, kaikki järjestelmän tiedot menetetään.

Sisäkkäisyyttä voidaan käyttää myös muilla RAID-tasoilla, useimmiten RAID 5:ssä, mutta myös RAID 3:ssa ja 6:ssa, mikä tuottaa esimerkiksi tasot 50, 51, 60, 61, 30 ja 03.
RAID 50

RAID 50, josta käytetään myös nimitystä RAID 5+0, yhdistää RAID 0:n suoran lohkotason raidoituksen RAID 5:n jaettuun pariteettiin. Koska RAID 0 raidoittaa tiedot RAID 5 -tason levyille, RAID 50:n vähimmäiskokoonpanoon tarvitaan kuusi levyä. Yksi levy kustakin RAID 5 -levysarjasta voi vikaantua ilman tietojen menetystä: esimerkiksi RAID 50 -kokoonpano, joka sisältää kolme RAID 5 -levysarjaa, sietää enintään kolmen levyn samanaikaisen vikaantumisen (mutta vain yhden kutakin RAID 5 -levysarjaa kohti). Koska järjestelmän luotettavuus riippuu viallisen aseman nopeasta vaihtamisesta, siihen sisällytetään usein ”hot spare” -varalevyjä, jotka voivat aloittaa järjestelmän uudelleenrakentamisen välittömästi sen vikaantuessa.

RAID 51

RAID 51 toteutetaan peilaamalla tai toteuttamalla RAID 1 koko RAID 5 -kokoonpanoon pariteettitietojen lisäksi. Se luodaan yleensä ohjelmisto- ja laitteistopohjaisilla RAID-tekniikoilla, joissa laitteistopohjaisen RAID 5 -kokoonpanon RAID 1 -peilaus toteutetaan käyttöjärjestelmän läpi. RAID 51 on suunniteltu erityisesti varmuuskopioiden käytettävyyden ja vikasietoisuuden parantamiseksi. RAID 51 pidetään peilattujen levyjen pariteettisarjana, jossa RAID 5:ttä seuraa RAID 1. Se voi pysyä toimintakunnossa tai suojata tiedot katoamiselta jopa sen jälkeen, kun neljä kuudesta vähimmäiskokoonpanon levystä on menetetty. 


Yleisesti käytetyt RAID-termit

RAID: RAID on erilaisia kiintolevykokoonpanoja tukeva tekniikka, joka parantaa suorituskykyä, lisää luotettavuutta ja mahdollistaa suuremmat asemakoot levyresurssien yhdistämisen ja pariteettilaskelmien avulla.

Pariteetti: Matemaattinen Boolean-funktio, jonka ansiosta minkä tahansa yksittäisen levyaseman rikkuessa kaikki tiedot saadaan talteen. Yksinkertaisin tapa kuvata tätä funktiota on yhtälö A + B = C. Jos jokin yhtälön kirjaimista poistetaan, sen arvo voidaan laskea kahden jäljellä olevan kirjaimen perusteella. Jos esimerkiksi B poistettaisiin, yhtälöksi tulisi A + ? = C, ja B:n arvo voitaisiin laskea yhtälöllä B = C – A. Tämä yhtälö on karkea yksinkertaistus, ja sen ymmärtämiseen RAID-kontekstissa vaaditaan binääriprosessien ja loogisen XOR-funktion tuntemusta.

Peilaus: Tietojen monistaminen yhdeltä tai useammalta kiintolevyltä toisille fyysisille levyille.

Lomitus/raidoitus: Menetelmä, jolla tiedot ja pariteetti voidaan kirjoittaa useille levyille. Tiedot kirjoitetaan asemille peräkkäisessä järjestyksessä, kunnes ne saavuttavat viimeisen aseman. Sitten järjestelmä hyppää takaisin ensimmäiseen asemaan ja aloittaa toisen raidan jne.

Lohko: Lohko on kunkin levyn looginen muistitila, johon tiedot kirjoitetaan. RAID-ohjain määrittää tilan koon, joka on useimmiten 16–256 kt. Tallennettava tieto täyttää muistitilaa, kunnes sen raja saavutetaan ja siirrytään seuraavaan asemaan. Viimeisen aseman jälkeen järjestelmä hyppää takaisin ensimmäiseen asemaan ja aloittaa seuraavan raidan.

Vasen/oikea symmetria: RAIDin symmetria ohjaa tietojen ja pariteettien jakautumista levyasemien kesken. On olemassa neljä pääasiallista symmetriaa, joita voidaan käyttää RAID-toimittajan mukaan. Jotkut yritykset laativat myös omia tyylejä liiketoimintatarpeidensa mukaan.

Hot spare: On olemassa muutamia eri tapoja käsitellä vikaantuneita levyasemia RAID-kokoonpanossa. Yksi tapa on ”hot spare” -varalevyn käyttäminen vikaantuneen levyn tilalla.

Hidastunut tila: Tämä tapahtuu, jos RAID-levyasemasta tulee lukukelvoton. Aseman katsotaan olevan viallinen, ja sen käyttö lopetetaan RAID-kokoonpanossa. Uudet tiedot ja pariteetti kirjoitetaan sitten RAID-kokoonpanon jäljellä oleville asemille. Jos vikaantuneelta asemalta pyydetään tietoja, ne saadaan muilta levyiltä pariteettien avulla. Tämä toimivien levyasemien väheneminen heikentää RAIDin suorituskykyä.