Tietojen palautus kovalevyltä

Kovalevy rikki? Autamme sinua kaikenmerkkisten laitteiden kanssa!

Kovalevyille tallennetaan kaikenlaista tietoa aina kriittisistä yrityssalaisuuksista henkilökohtaisiin valokuviin. Vaikka tiedostot voivat olla hyvin erilaisia, ovat kaikki tiedot omistajalleen arvokkaita. Kun kovalevy lakkaa toimimasta, voi mieleen pulpahtaa monenlaisia pelon ja järkytyksen tunteita – tällöin tietojen palautus kovalevyltä on ajankohtaista. Onneksi Ibas Kroll Ontrack on tehnyt uraa uurtavaa työtä tietojen palautuksen parissa yli 30 vuoden ajan.

Lakkasiko kovalevysi toimimasta?

Älä hätäänny. Sammuta laitteesta virta ja lopeta kovalevyn käyttäminen. Muuten voit aiheuttaa lisävahinkoja tiedostoillesi!

Soita meille, niin neuvomme ilmaiseksi.
09 424 509 03


Tietojen palautus kovalevyltä

Tietojen palautus kaikenlaisilta kovalevyiltä

Ibas Kroll Ontrackilla on pitkä kokemus tietojen palauttamisessa kovalevyiltä. Me palautamme tietoja kaikentyyppisiltä kovalevyiltä merkkiin, tyyppiin ja malliin katsomatta. Tiedonpalautuspalvelumme on suurten laitevalmistajien, kuten Western Digital, Fujitsu, Hitachi, Samsung ja Toshiba, hyväksymä. Voimme näin ollen murtaa laitteen takuusinetin ilman, että se vaikuttaa valmistajan myöntämiin takuuoikeuksiisi.


Kaikenlaiset viat

Kovalevyjen viat voi jakaa kahteen pääryhmään:

Loogiset vauriot: Kovalevy sinänsä on toimintakuntoinen, mutta sen sisältämät tiedostot ja hakemistot ovat korruptoituneet ja siten käyttäjän ulottumattomissa. Virhe voi johtua levyosion katoamisesta, tahattomasta formatoinnista, viruksesta, ohjelmistovirheestä, vahingoittuneista tiedostoista tai tiedostojen tahattomasta poistamisesta.

Mekaaniset vauriot: Kovalevy on rikki, eikä se käynnisty tai pysty lukemaan tietoja oikein. Tavallisimpia syitä vaurioihin ovat lukupään kiinnileikkaantuminen, ulkoiset iskuvauriot, sähköhäiriöt, moottorin vikaantuminen ja elektroniikkaviat. Näissä tapauksissa kovalevy saattaa pitää epätavallista hankaavaa, rahisevaa tai kilkuttavaa ääntä.

Kaikenlaiset viat

Kovalevyn nestevauriot

Kovalevyn nestevauriot

5 hyvää neuvoa, jos vahinko on jo tapahtunut:

 1. Älä yritä käynnistää laitetta.
 2. Mieti, mitä tietoja laitteeseen on tallennettu, arvioi tilanne ja ota tarvittaessa yhteys asiantuntijaan.
 3. Jos laite on uponnut veteen, pyri pitämään se kosteana ja pakkaa se vaikkapa ilmatiiviiseen muovipussiin
 4. Jos laitteelle on ainoastaan roiskunut vettä, anna laitteen kuivua kunnolla.
 5. Jos laitteessa on arvokkaita tietoja, on tärkeää hakea apua mahdollisimman nopeasti tietojen pelastamiseksi. Vesivahingoissa kostuneiden levypintojen korroosio voi pahentaa vahinkoja entisestään.

Kilkuttava ääni kovalevyssä

Sammuta laite välittömästi jos kovalevystä kuuluu kilkuttava tai muuten outo ääni. Se voi olla merkki kovalevyn lukupään viasta. Vaurioituneen kovalevyn käyttö voi johtaa tietojen lopulliseen menettämiseen, jolloin niitä ei voida enää palauttaa millään menetelmällä.

Lisätietoja kilkuttavasta äänestä

Exclamation mark

Soita Ibas Kroll Ontrackille numeroon 09 424 509 03 jos kuulet kovalevystäsi outoa ääntä. Se on merkki kovalevyn mekaanisesta vauriosta. Kyseessä on ilman muuta vakava vaurio!

Kilkuttava ääni kovalevyssä

Kovalevyltä kadonneet tai poistetut tiedostot

Kovalevyltä kadonneet tai poistetut tiedostot, uudelleen alustetut tallennusvälineet

Kokeile Ontrack Easyrecovery tiedonpalautusohjelmaa jos olet poistanut tiedostoja vahingossa.

Voit ladata verkkosivuiltamme ilmaisen kokeiluversion, jolla voit esikatsella palautettavissa olevia tiedostoja. Mikäli tiedostoja voidaan palauttaa, voit ostaa ohjelman verkkokaupastamme.

Turvallisuus

Ibas Kroll Ontrackilla on tiukat säännöt asiakkaiden tietojen suojaamiseen kaikissa palautusprosessin vaiheissa. Voit luottaa, että tietosi ovat käsissämme varmassa tallessa siitä lähtien kun vastaanotamme laitteesi aina palvelumme loppuun saakka. Palautetut tiedostot toimitamme asiakkaalle salattuina.

Vastaavasti kun pelastamme salattuja tietoja, tarvitsemme asianmukaiset salaustunnukset (käyttäjätunnus ja salasana). Suosittelemme sinua varautumaan salaustunnusten luovuttamiseen meille heti alkuvaiheessa ja miettimään, millä menetelmällä voit ne meille toimittaa.

Jos tallennusvälineesi on salattu, miten toimit kun se oikuttelee?


Tietojen palautus salatulta kovalevyltä

Salatun kovalevyn palautus tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin kovalevyjen:

 • Kovalevy analysoidaan: johtuuko vika loogisesta vai mekaanisesta vauriosta?
 • Alkuperäinen kovalevy suojataan lisävahingoilta.
 • Levystä tehdään identtinen työkopio erikoistyökaluilla.
 • Salaus puretaan.
 • Toimitamme asiakkaalle yksityiskohtaisen Verifile-listauksen palautettavissa olevista tiedostoista. Asiakkaan hyväksyttyä ehdotuksemme, aloitamme tietojen palautuksen.
 • Palautettavat tiedostot valmistellaan ja kopioidaan toimitusta varten.
 • Tiedot salataan ennen toimitusta.

Uusi menetelmämme - Salauksen purkaminen lennossa!

Decryption on the fly

Uusi menetelmämme lyhentää merkittävästi kovalevyn salauksen purkamiseen kuluvaa aikaa ja johtaa luonnollisesti parempaan lopputulokseen. Patentoidussa menetelmässä käsiteltään vain sitä kovalevyn osaa, joka sisältää tietoja. Näin voimme perinteisiin menetelmiin verrattuna palauttaa enemmän tietoa lyhyemmässä ajassa ja siten toimittaa arvokkaat tietosi nopeammin.

Jotta voisimme purkaa tietojen salauksen, tarvitsemme käyttäjätunnuksen ja salasanan tai pääsyn salausohjelmaan. Jotkut yritykset saattavat käyttää tätäkin monimutkaisempia salauskeinoja arvokkaiden tietojen salaamiseksi. Tällaisissa tapauksissa teemme mielellämme yhteistyötä salausmenetelmän toimittaneen tahon kanssa.


Minkälaista tietoturvapolitiikkaa sinun yrityksessäsi noudatetaan?

Joillakin yrityksillä on tiukat säännöt, jotka eivät salli salattujen tietojen luovuttamista ulkopuolisille. Tällöin meidän on kehitettävä vaihtoehtoinen ratkaisu tietojen palauttamiseksi. Ibas Kroll Ontrack voi palauttaa tiedot salatussa muodossa niin, että salaus puretaan vasta sitten kun olet vastaanottanut tiedot. Salauksen purkamisen voi suorittaa ainoastaan salausavaimen haltija. Ibas Kroll Ontrack ei näin ollen voi toimittaa raporttia palautettavissa olevista tiedoista vaan ne selviävät vasta kun puratte salauksen.

Palvelutasot


CTA

Soita meille 09 424 509 03

Asiakaspalvelumme auttaa sinua 24/7

Ottakaa yhteyttä!

Kovalevyjen tekniikka

Ensimmäiset kovalevyt kehitettiin 50-luvulla. Suurta monilevyjärjestelmään perustuvaa IBM 305 RAMAC:ia kyettiin käyttämään vain huoneen kokoisissa jättikoneissa. Tietojen tallentaminen kovalevyille yleistyikin vasta 70- ja 80-luvuilla. Kehityskulku nopeutui asteittain hintojen laskun, teknisten innovaatioiden, tallennuskapasiteetin kasvamisen sekä kestävyyden ja valmistusmenetelmien paranemisen myötä.

Miksi kovalevyt vikaantuvat? Miten Ibas Kroll Ontrack eroaa muista tietojen palautusta tarjoavista yrityksistä?

Kovalevy on kahden erilaisen teknologian, elektroniikka ja mekaniikka, yhdistelmä. Se sisältää useita hienomekaanisia osia ja elektronisia komponentteja tietojen lukemiseksi ja kirjoittamiseksi.

Kovalevyteknologia on kehittynyt kiihtyvässä tahdissa viimeisen vuosikymmenen aikana. Kovalevyt pystyvät tietojen kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi nykyään myös analysoimaan omaa tilaansa itsenäisesti. Nykyaikaiset kovalevyt käyttävät useita algoritmeja tietojen tallennuksessa ja monissa levyissä on sisäinen Defect Management -diagnosointi, joka valvoo kiintolevyn kuntoa jatkuvasti. Jos jokin levyn sektori on vaarassa vaurioitua, elektroniikka poistaa sen automaattisesti käytöstä. Useissa kiintolevyissä on myös SMART-mikropiiri (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology), joka valvoo kaikkia levyn sisäisiä järjestelmiä..

Kaikista turvallisuustekijöistä huolimatta kovalevyt voivat vikaantua usealla eri tavalla. Viat voivat johtua esimerkiksi fyysisistä vaurioista, kuten iskuista ja putoamisesta, virtapiikeistä tai ylikuormituksesta, mikä voi aiheuttaa kaikkien kovalevyn sisältämien tietojen tuhoutumisen. Mekaaniset komponentit voivat hajota myös korkean lämpötilan vuoksi, jos kiintolevyn jäähdytysjärjestelmä on epäkunnossa.

Tavallisimmat viat:

OngelmaKuvaus
Sisäinen mekaaninen vikaMekaanisen liikkuvan komponentin vikaantuminen levyaseman sisällä
Satunnainen vikaKovalevyn normaalissa toiminnassa ilmenevä tilapäisinen, ajoittain ilmaantuvia virhe, jonka syyn selvittäminen voi olla hankalaa.
Levyaseman kiinnileikkaantuminenVaurio, jonka aiheuttaa lukupää osuminen kiintolevyn pyörivään levypintaan. Tätä kutsutaan englanniksi termillä head crash. Vaurion seurauksena lukupää alkaa raapia levyn tallennuspintaa. Tallennuspinnasta irtoava materiaali aiheuttaa levyaseman sisällä lähes poikkeuksetta yhä vakavampia vaurioita.
Tallennusvälineen korruptoituminenVika voi vaikuttaa kovalevylle tallennettuihin käyttäjätiedostoihin tai lukupään sijaintia ohjaaviin kriittisiin ns. servotietoihin.
ElektroniikkaviatKiintolevyn elektronisten mikropiirien ja komponenttien vikaantuminen.

Muutamia myyttejä kovalevyn tietojen palautuksesta

Tavallinen väärinkäsitys tietojen palautuksesta on, että se kävisi yhtä helposti kuin koneen osien vaihtaminen. Kunpa se olisikin niin yksinkertaista! Kovalevyjen tekniikka muuttuu alituiseen ja valmistajat kehittävät aina vain hienostuneempia mekaanisia rakenteita..

Nykyaikaisissa kovalevyissä ei ole varaa tehdä virheitä kirjoituspäiden ja levyjen asennuksessa. Virhemarginaalit ovat niin pieniä, että valmistajien on täytynyt kiinnittää erityistä huomiota kovalevyn valmistusmenetelmään, jotta kaikki pohjalevyyn asennetut komponentit toimisivat vakaasti muuttuvissa lämpötiloissa. Kovalevyjen tallennustiheys voi olla 4-6 gigatavua neliötuumalla. Levyaseman luotettavuuden saavuttamiseksi edellytetään huippuluokan tarkkuutta valmistusprosessissa. Vaikka nykyisin markkinoilla olevat kovalevyt ovat todella kehittyneitä, valmistajilla on ainaisena tavoitteena saada yhdelle neliötuumalle mahtumaan entistä enemmän gigatavuja.

Kovalevyjen mekaanisen tarkkuuden takia lukupään vaihtaminen ei onnistu ilman erikoistyökaluja. Magneettilevyjen irrottaminen on haastavaa, koska se vaikuttaa kovalevyn sektoreiden lukemiseen. Jos yksikin osa tai komponentti on väärässä asennossa, kovalevy ei löydä tietoja oikealta sektorilta. Kovalevy saattaa jäädä etsimään oikeaa sektoria loputtomiin tai jopa sammua, jos se ei löydä käyttöjärjestelmän pyytämiä tietoja.

Elektroniikan toiminnan tarkkuus on yhtä tärkeää kuin kovalevyn osien mekaaninen tarkkuus. Ennen vanhaan saatettiin vioittunut piirilevy korjata vaihtamalla se toiseen samantyyppisestä kovalevystä. Nykyään elektroniset osat ovat paljon monimutkaisempia ja viimeisen 15 vuoden aikana tehdyt tekniset innovaatiot ovat käytännössä poistaneet piirilevyn vaihdon keinovalikoimasta.

Yhden komponentin kehitysaskel sysää eteenpäin myös muiden osien kehittämistä. Esimerkiksi magneettikiekkojen parannukset vaativat vastaavasti lukupään mukauttamista. Siitä seuraa, että kovalevyn elektroniikka on saatava toimimaan niiden kanssa kokonaisuutena.

Kovalevyjen valmistajat tekevät suuria eriä samaa kovalevyä. Jokaisella levyllä on ns. Revision Code (erityinen lukusuojattu ohjelmisto, jolla kovalevyä ohjataan ja hallitaan), joka voi kuitenkin olla erilainen saman mallin ja valmistuserän laitteissa. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi kovalevyjen ja tietojen palautuksen parissa työskentelevältä vaaditaan kattavaa koulutusta ja asiantuntemusta.

Pätevyys ja osaaminen

Ibas Kroll Ontrack vaatii tietojenpalautuslaboratoriossa työskenteleviltä insinööritason koulutusta. Emoyhtiöllämme on oma tutkimus- ja kehitysosasto, johon kuuluu konsernin kansallisten ja kansainvälisten tytäryhtiöiden insinöörejä. He kehittävät ja tutkivat yhdessä kovalevyjen valmistajien kanssa tieteellisiä metodeja kovalevyjen vikojen ennaltaehkäisemiseksi ja korjaamiseksi.

Tietojen tallennuksen saralla tapahtuvat innovaatiot ovat inspiroineet asiantuntijoitamme jo yli 30 vuoden ajan. Olemme suunnitelleet omia ohjemistoja, laitteistoja ja erikoistyökaluja asiakkaidemme tietojen palauttamiseksi. Ibas Kroll Ontrack teki maailman ensimmmäisen merkkijonon analysointiin (PATtern ANalysis) kehitetyn laitteiston vuonna 1993. PATAN on ohjelma, joka analysoi merkkijonoa levyaseman irrallisesta levypinnasta ja siirtää tallennuslohkot uudelle tallennusvälineelle. Menetelmän keksijänä oli Kjell Berge, yksi Ibas As:n perustajista, joka myöhempinä vuosina on kehittänyt myös kolme erilaista magnetointilaitetta, joita myymme maailmanlaajuisesti.

Mitä tämä merkitsee sinulle?

Asiantuntijoitamme pidetään maailman osaavimpina. Sen takia kannattaa kääntyä puoleemme ennen kuin lyöt hanskat tiskiin

Olemme tehneet onnistuneita tietojen palautuksia kovalevyiltä, jotka ovat vahingoittuneet tulipaloissa, tulvissa ja räjähdyksissä. Onnettomuudet muodostavat kuitenkin vain pienen osan toimeksiannoistamme. Suurin osa käsittelemistämme toimeksiannoista ovat yksittäisiä mekaanisesti rikkuneita kovalevyjä ja yhä useammin myös kokonaisia RAID, SAN tai NAS-järjestelmiä. Ei ole tavatonta, että käyttäjät ovat ensin yrittää korjausta tee-se-itse-työkalulla tai kokeilleet palautusta jossakin huonosti varustellussa yrityksessä. Mikäli laitteessasi on fyysisiä vaurioita, asiantuntijamme voivat pakottaa kovalevyn ohittamaan vaurioituneet alueet erityisesti tätä varten suunnitellulla ohjelmistotyökalulla.

Toivomme, että näistä tiedoista on sinulle apua. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos kaipaat neuvoja kovalevyysi liittyvässä asiassa.