Yhä useampi valitsee SSD-teknologian, mutta niissäkin on heikkoutensa

maanantai 28. syyskuuta 2015 - Øyvind Nyland

Emoyhtiömme Kroll Ontrack julkaisi juuri kansainvälisen tutkimuksen, johon osallistui 2000 yritystä. Tutkimus osoitti, että yhdeksän kymmenstä yrityksestä käyttää SSD-levyjä niiden nopeuden ja luotettavuuden takia. Kolmasosa yrityksistä oli kokenut jonkinlaisia vikoja SSD-levyissään.

SSD-teknologiassa ei ole flash-muistin takia liikkuvia osia ja se kestää iskuja kiintolevyjä paremmin, mutta siitä huolimatta se ei ole täysin immuuni tietojen menetyksille. Vikoihin törmänneistä yrityksistä 60 % menetti tärkeitä tietoja ja vain 20 % sai tiedot palautettua.

Tietojen palauttaminen SSD-levyiltä on kiintolevyjä monimutkaisempaa, toteaa Øyvind Nyland Ibasilta. SSD-levyissä tiedot tallennetaan hajautetusti eri muistipiireille kun perinteisissä kiintolevyissä tiedot tallennetaan lineaarisemmin. SSD-teollisuus on viime aikoina näyttänyt joitain yhtenäistymisen merkkejä, mutta yleistä standardisointia tiedon loogisesta järjestämisestä ja tallentamisesta muistipiireille ei ole vielä saavutettu. Tiedon palautusmenetelmät on usein räätälöitävä jokaiselle laitemallille erikseen. Tiedonpalautuksen asiantuntijan kokemuksella on ratkaiseva rooli onnistuneen lopputuloksen kannalta, Nyland kertoo.

Kolme neljästä tutkimukseen osallistuneesta yrityksestä käytti SSD-levyjä tietojen nopean saantiajan takia kannettavissa laitteissa, 60 % myös pöytätietokoneissa ja 20 % palvelinympäristöissä.

Kroll Ontrack tekee vuosittain lähes 50 000 tiedonpalautustoimeksiantoa, emmekä ole huomanneet SSD-levyissä pidempää elinkaarta perinteisiin kiintolevyihin verrattuna. SSD-levyjen tiedonpalautusten määrä vaikuttaa nousevan samassa suhteessa niiden markkinaosuuden kanssa.

Vuosien 2011 ja 2014 välillä SSD-palautuksia onkin tehty vuosittain kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Mitä vanhoille SSD-levyille tehdään?

Kun on koettanut aika korvata elinkaarensa päähän tulleet aiempien sukupolvien SSD-laitteet uusilla, 43 % yrityksistä murskaa tai tuhoaa levyn fyysisesti. Kierrättäminen on kuitenkin parempi vaihtoehto. 20 % yrityksistä käyttääkin tallennusvälineiden tyhjentämisohjelmistoa, joka varmistaa tietojen turvallisen hävittämisen.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!