Tietojen menetykset SSD-levyistä kasvussa

maanantai 12. joulukuuta 2016 - Jyri Pohja

Tutkimuksemme osoittavat, että neljäsosalla SSD-levyjen käyttäjistä on ollut ongelmia sen kanssa. Suurimmassa osassa tapauksista ongelmiin sisältyy arvokkaiden tietojen menetys. Luvut antavat aihetta huoleen, sillä SSD-levyjen myynnin ennustetaan kasvavan 31 miljoonasta laitteesta vuonna 2012 jopa 227 miljoonaan vuoteen 2017 mennessä.

Vuoden 2015 tilastoihin verrattuna SSD-levyissä ilmenevien vikojen ja tietojen menetysten määrä on kasvanut noin 5 prosentilla.

SSD:n edut perinteiseen kiintolevyyn verrattuna ovat huomattavat. Erityisesti nopeutta vaativissa tehtävissä SSD erottuu edukseen. Suosituimpia käyttökohteita ovat kannettavat tietokoneet, tabletit ja muut mobiililaitteet. SSD on viime aikoina rantautunut myös palvelinsalien suuriin monilevyjärjestelmiin.

Noin 15 % uusista kannettavista tietokoneista on varustettu SSD-levyllä. Verrattain pieni luku johtuu SSD-teknologian kalliista hinnasta perinteiseen kiintolevyyn nähden.

Hiljattain teettämässämme selvityksessä 2000 henkilöstä 90 %:lla oli kokemuksia SSD-levyistä. Niiden markkinaosuuden kasvun myötä myös tietojenpalautustöitä SSD-levyistä on ollut enemmän. Samanaikaisesti ongelmien kasvun kanssa niitä kohdanneet käyttäjät yrittävät entistä useammin korjata vikaa itse ennen avun pyytämistä. Valtaosassa vastaanottamistamme toimeksiannoista tietojen palautusta on yritetty erilaisilla ohjelmistoilla ennen kuin asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä meihin. Tämä kehitys on valitettava tosiasia siksi, että tietojen palautus SSD-levyistä on huomattavasti monimutkaisempaa kuin kiintolevyistä ja toisaalta riski tietojen lopulliseen menettämiseen virheellisten toimenpiteiden seurauksena on suurempi kuin kiintolevyillä.

Mielenkiintoinen seikka on myös se, että kyselyymme osallistuneista 23 %:lla oli kokemuksia SSHD-levyistä, 3 %:lla helium-levyistä ja 2 %:lla HAMR-levyistä. Nämä edustavat uusinta teknologiaa.

Katso myös muut aiheeseen liittyvät blogi-kirjoituksemme:

Mitä on hybriditallennus (SSHD)

Ibas Kroll Ontrack palauttaa nyt myös heliumtäytteisiä kiintolevyjä

Seagate esittelee uudet HAMR-kiintolevyt

Survey 2016: Data loss from solid state disk (SSD) technology increases with wider adoption:

Survey 2015: Kroll Ontrack survey reveals solid state disk (SSD) technology highly adopted, but not infallible:

 

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!