Teollinen internet

perjantai 18. joulukuuta 2015 - Jyri Pohja

Sähköisen tiedon määrän jatkuva kasvu on ilmeistä. Oma työpanoksemme ja sosiaalinen media muiden joukossa ovat edistäneet tätä kehityskulkua. Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu kun esineet ympärillämme alkavat keskustella toisilleen.

Teollisen internetin tulevaisuus

 Teollinen internet tai esineiden internet ovat käsitteinä uusia, mutta yhdysvaltalainen huippuyliopisto Massachusetts Institute of Technology (MIT) on tutkinut ilmiötä jo vuodesta 1999 lähtien.

Teollisen internetin todellisuudessa kaikki esineet voivat kommunikoida keskenään, olipa kyseessä tietokone, älypuhelin tai tabletti.

Teknologian voi nähdä toiminnassa jo tänä päivänä. Esimerkiksi autot lukevat nopeusrajoitukset liikennemerkeistä ja osaavat pitää turvavälin muihin autoihin. Ne osaavat myös pysäköidä itse. Älyrannekellot ja terveyssovellukset ilmoittavat kun on aika lähteä juoksulenkille. Nykyaikaiset pesukoneet sovittavat pesuohjelman vaatteiden likaisuuden mukaan. Jääkaapit ilmoittavat, kun jokin tuote on lopussa tai menossa vanhaksi. Älypuhelinten sovellukset voivat jopa luoda henkilökohtaisen ruokavalion ja ilmoittavat, mitä kulloinkin tulisi syödä.

Laitteiden kehityksen hiipumista ei ole näkyvissä. Arvioiden mukaan kotitalouksissa voi vuonna 2022 olla jopa 500 esinettä kytkettynä tietoverkkoon.

Puettavien laitteiden (engl. wearables) myynti kasvaa räjähdysmaisesti. Tällä hetkellä laitteita on noin 20 miljoonaa, mutta ennusteiden mukaan määrä kasvaa vuoteen 2018 mennessä 112 miljoonaan.

Uusia IP-osoitteita tarvitaan 340 sekstiljoonaa lisää

Laitteet kommunikoivat langattoman verkon välityksellä, mikä edellyttää yksilöllistä tunnistetta tai IP-osoitetta. Esimerkiksi kaikki NFC- ja RFID-sirut sisältävät uniikin yksilöintitunnuksen, mikä mahdollistaa erilaisia käytännön sovelluksia. Nykyisessä IPv4-protokollassa IP-osoitteiden määrä on kuitenkin hyvin rajallinen, niitä ei ole riittävästi. Uuden IPv6-protokollan yleistyttyä modernia teknologiaa päästäänkin hyödyntämään täysimääräisesti.

IPv4 käyttää 32-bittisiä osoitteita, jolloin verkossa voi olla noin 232 IP-osoitetta. IPv6:ssa käytetään 128-bittisiä osoitteita, jolloin verkossa voi olla jopa 2128 osoitetta. Uuden protokollan avulla voidaan siis reilusti ylittää IPv4:n noin 4 miljardin osoitteen enimmäismäärä.

Storage of Everything

Teollisen internetin nähdään ajavan laajempaa muutosta kohta uutta digitaalista aikakautta, jota kutsutaan myös nimellä Storage of Everything (SoE). Kaikki internetin kautta välitettävät tiedot voidaan koota tietokantaan, jossa niitä voidaan tarkastella, analysoida ja prosessoida. Tällöin on kyse Big Datasta ja siihen liittyvistä tallennusratkaisuista. Valtavat tietomäärät jäsentymätöntä tietoa erilaisista antureista, paikannuslaitteista ja muista järjestelmistä saadaan hyötykäyttöön kun ne suodatetaan, analysoidaan ja lajitellaan. Teollisen internetin myötä kehitys vain kiihtyy kun tietoja voidaan kerätä tuhansista eri laitteista reaaliajassa. Monet laitevalmistajat ovat jo suunnitelleet alustoja, joilla voidaan tehokkaasti käsitellä teollisen internetin myötä kertyvät tietomassat. Esimerkiksi IBM:llä, Dellillä, HP:lla ja Microsoftilla on omat ratkaisunsa vaativaan pilvitallennukseen.

Olemme kulkemassa kohti jännittävää aika. Monet aavistelevat, että tulossa on seuraava suuri digitaalinen vallankumous. Tulevatko miljoonat älylaitteet ympäröimään meitä tulevaisuuden kodeissamme?

Mahdolliseen kehityssuuntaan voi jo tutustua esimerkiksi uudessa Apple Watchissa.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!