Puolet käytöstä poistetuista kiintolevyistä ja matkapuhelimista sisältävät edellisten käyttäjien tietoja

maanantai 12. lokakuuta 2015 - Jyri Pohja

Emoyhtiömme Kroll Ontrack ja yhteistyökumppanimme Blancco Technology Group suorittivat tutkimuksen, jossa he ostivat 122 käytettyä kiintolevyä, SSD-levyä ja älypuhelinta Amazon, eBay ja Gazelle.com -verkkokaupoista. Useimmissa tapauksissa laitteita oltiin yritetty tyhjentää, mutta huonolla menestyksellä. 48 % kiinto- ja SSD-levyistä sisälsi tietoja, jotka voitiin palauttaa helposti siitäkin huolimatta, että 75 %:ssa kyseisistä laitteista tiedot oli yritetty hävittää edellisen käyttäjän toimesta. 35 %:ssa älypuhelimista oli luettavissa tuhansia sähköposteja, soittolokeja, teksti- ja multimediaviestejä, valokuvia ja videoita. 57 % näiden puhelimien edellisistä käyttäjistä oli yrittänyt poistaa tiedot puhelimista.

Miksi tätä tapahtuu edelleen?

Ibas Kroll Ontrack on jo vuosien ajan varoittanut asiakkaita välinpitämättömästä suhtautumisesta tietoturvaan, kun vanhoja laitteita poistetaan käytöstä. Vaikuttaa siltä, että monet eivät usko seuraamusten sattuvan koskaan omalle kohdalle. Esimerkiksi alastonkuvien ottaminen ei ole niin harvinaista kuin luullaan. Vahingot voivat olla peruuttamattomia, jos tiedot ja kuvat päätyvät vääriin käsiin.

Ongelma juontaa juurensa todennäköisesti siitä, etteivät ihmiset tiedä tarpeeksi tietoturvasta ja nykypäivän teknologiasta. Tutkimuksen laitteista useimpia oli yritetty tyhjentää yksinkertaisilla poista- tai roskakoritoiminnoilla. Valitettavasti nämä poistavat ainoastaan tiedostojen sijaintitiedot, eivät itse tiedostoja.

Oikeaoppiset ohjeet kiintolevyn tietojen hävittämiseen:

Varmista omien tiedostojesi häviäminen aina kuin poistat älypuhelimen tai tietokoneen käytöstä.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!