Onnellista yhteiseloa RAID-järjestelmän kanssa - Osa 1

maanantai 25. heinäkuuta 2016 - Jyri Pohja

RAID-järjestelmät ovat erityisesti yritysten suosiossa, mutta edullinen hintakehitys on johtanut niiden yleistymiseen myös kotitalouksissa.

Yrityskäyttöön tarkoitettuja laitteistoja ei luonnollisestikaan voi verrata suoraan kotikäyttöön tarkoitettuihin laitteisiin. Kotiin ostetaan useimmiten NAS-tallennuslaitteita (Network Area Storage), joita käytetään videoiden, kuvien ja musiikin jakamiseen kodin tietokoneiden, älypuhelinten ja muiden laitteiden välillä. Yrityksissä tallennusarkkitehtuurilla on ihan erilaiset vaatimukset, koska siellä hallinnoidaan liiketoiminnalle kriittisiä tietoja, kuten tietokantoja ja sähköposteja. Tällöin tehokkuus, luotettavuus ja helppo saatavuus ovat tärkeitä tekijöitä.

Yrityksessä RAID-järjestelmän vika, joka johtaa tietojen menetykseen, on usein katastrofi niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Kotiympäristössä digitaalisen arkiston ja korvaamattomien perhevalokuvien menettäminen on hämmentävää ja masentavaa.

Ensimmäiset vinkkimme

  1. Älä luota tallennusjärjestelmääsi sokeasti! RAID-järjestelmät ovat kyllä yksittäisiä kiintolevyjä ja SSD-levyjä luotettavampia siitä yksinkertaisesta syystä, että vikasietoiset RAID-konfiguraatiot sietävät yhden levyaseman vikaantumisen. RAID-järjestelmän tuottama pariteetti on tietoja palautettaessa avain onnistuneeseen lopputulokseen. Asiantuntijamme korjaavat työssään päivittäin RAID-järjestelmien aiheuttamia tietovaurioita, vaikka yritysten käytössä olisi hyvinkin arvokkaita ja luotettavia tallennusjärjestelmiä.
  2. RAID vähentää tietojen menetyksen riskiä, mutta siitä ei ole mitään takeita. Millään tallennusjärjestelmällä ei ole elinikäistä takuuta.
  3. RAID-järjestelmä ei ole aina redundanssi-tilassa. Tietyissä RAID-konfiguraatioissa (RAID 0/striping) ei ole vikasietoisuutta eikä pariteettia. Tallennettavat tiedot jakautuvat kahteen levyasemaan, jolloin jo yhden levyn vaurioituminen johtaa tietojen menetykseen.
  4. RAID toimii, vaikka yksi kiintolevy vikaantuu. Tämä pitää normaalisti paikkansa varsin yleisessä RAID 5 -konfiguraatiossa. Vian mahdollisuutta ei kannata kuitenkaan aliarvioida ja viallinen kiintolevy on vaihdettava mahdollisimman pian ehjään. Toisen levyaseman vioittuessa ovat katastrofin ainekset käsillä.
  5. RAID ei siedä kahden kiintolevyn vikaantumista. Näin on asianlaita RAID 5:ssä. Sen sijaan RAID 6:n kaksoispariteetti sallii myös kaksi viallista kiintolevyä. Se on hyvä ratkaisu niihin toimintaympäristöihin, joissa vaaditaan erityisen korkeaa vikasietoisuutta. RAID 5 on kuitenkin hyvä kompromissi suorituskyvyn ja luotettavuuden välillä. RAID 5:ssä kirjoitusoperaatiot ovat nopeampia, koska pariteettilaskenta on siinä RAID 6:ta yksinkertaisempaa.
  6. Vaihda viallinen levyasema. Useimmiten RAID koostuu useista saman valmistajan, saman mallin ja valmistuserän kiintolevyistä. Kiintolevyn vikaantuminen voi johtua valmistusvirheestä, jolloin myös muut levyt voivat olla vaarassa hajota. Suosittelemme vaihtamaan identtisen levyn vaurioituneen tilalle, jotta RAID:n ominaisuudet ja suorituskyky säilyisivät ennallaan. Jo RAID-järjestelmässä ollutta levyä ei missään tapauksessa tule siirtää toiseen RAID-järjestelmään.
  7. Järjestelmän jälleenrakennus. Vian sattuessa jälleenrakennus (rebuild) palauttaa järjestelmän toimintakuntoon. Monissa laitteistoissa on hätäpainike, joka mahdollistaa levyn vaihtamisen ilman järjestelmän sammuttamista. Operaatiossa voi kulua aikaa, mutta se voi ratkaista ongelmasi. Jos jälleenrakennuksen aikana kuitenkin sattuu jotain odottamatonta, voi syntyä entistä enemmän vahinkoa. Se ei ole siis täysin riskitön toimenpide, joten suosittelemme sen käyttämistä ainoastaan silloin, kun tiedoista on olemassa varmuudella toimiva ajantasainen varmuuskopio.
  8. Kiintolevyjen numerointi. Jokaisella RAID-kiintolevyllä on oma yksilöllinen paikkansa järjestelmässä. Yksittäisille kiintolevyille on tallennettuna tiedot sen sijainnista järjestelmässä. Nämä tiedot voivat kuitenkin olla virheen vuoksi vaurioituneita. Sen takia monet kirjaavat levyjen sijainnit myös manuaalisesti. Levyn paikka järjestelmässä on ratkaisevan tärkeä tieto tiedostoja palautettaessa.
  9. Jos RAID-kokoonpanossasi on vielä laitevalmistajan takuu voimassa, älä missään tapauksessa luovuta rikkinäisiä levyasemia takuuvaihtoon ennen kuin menetetyt tiedostot on palautettu kokonaisuudessaan tai tarvittavassa laajuudessa.

Copyright: Tim Reckmann/pixelio.de

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!