Neljä vinkkiä Apple Watchin tietojen suojaamiseen

maanantai 30. marraskuuta 2015 - Jyri Pohja

Apple Watch ja älykellot ovat viimeisintä huutoa ”päälle puettavien” laitteiden maailmassa. Aiemmin näin suurta määrää tietoa voitiin käsitellä vain älypuhelimilla ja tableteilla, mutta nyt se onnistuu vaivattomasti omalta ranteeltasikin. Älykellot ovat kuitenkin kehityksensä alkuvaiheessa, joten on tärkeää tietää, miten hyvässä tallessa kellon tiedot todella ovat.

Kerromme neljä seikkaa, jotka auttavat pitämään tiedot hyvässä tallessa.

Pilvipalvelut voivat pelastaa sinut

Suurin osa tiedoista synkronoidaan automaattisesti pilvitallennuspalveluun käytettävästä sovelluksesta riippuen. Tällä tavalla tiedot voidaan edelleen palauttaa, vaikka laite varastettaisiin tai se vahingoittuisi.

Pilvitallentaminen on kuitenkin riippuvainen toimivasta internetyhteydestä. Apple Watch yhdistyy Internetiin matkapuhelimen tai muiden WiFi-verkon laitteiden välityksellä. Täydellinen varmuuskopio voidaan palauttaa pilvipalvelusta vain jos internet-yhteys on ollut toiminnassa koko synkronoinnin ajan.

Tietoturvallisuus ja sovellukset

Älykellossa tietojen näyttämiseen ja keräämiseen käytettävät sovellukset tulevat todennäköisesti synkronoitumaan älypuhelimella tai tabletilla olevan pääsovelluksen kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että myös tiedot olisivat varmuuskopioituja. Itse asiassa tiedoista on olemassa ainoastaan tavallinen kopio, ennen kuin ne poistuvat älykellosta.

Tässäkin tapauksessa pilvipalvelu on suureksi avuksi, koska synkronoinnissa kyse on varsin tavallisesta sovelluksen toiminnosta. Ota kuitenkin huomioon, että pelkästään laitteiden välisen tai pilvipalvelun synkronoinnin epäonnistuminen voi johtaa kaikkien tietojen menetykseen.

Onko menetettyjä tietoja mahdollista palauttaa?

Älykellon tiedot tallentuvat samalla tavalla kuin USB-muistitikuissa ja kameroiden muistikorteissa. Kyse on tavallisesta flash-muistipiiristä, jonka palauttamiseen voidaan käyttää normaaleja flash-muistin palautusmenetelmiä, kuten erehdyksessä poistettujen tiedostojenkin tapauksessa.

Muistikorttien ja muiden siirrettävien USB-muistien tietojen palauttaminen on kuitenkin helpompaa, koska niihin ei tarvita kovin erikoisia liittimiä tai sovittimia. Sen sijaan sisäänrakennetulla muistilla varustettujen laitteiden tietojen palauttaminen on haastavampaa, sillä ne on usein purettava ennen kuin muistipiireihin päästään käsiksi.

Älykellon tietoturvallisuus

Älykellot ja muut ”päälle puettavat” laitteet on helppo kadottaa ja varastaa. Näin ollen arkaluontoiset tiedot saattavat helposti joutua vääriin käsiin. Sen takia yritysten on tietovuotojen välttämiseksi tärkeä varmistaa, miten niiden tiedot on suojattu varkauksilta ja että tiedostot myös varmuuskopioidaan säännöllisesti.

Kotikäyttäjille riittää säännöllisen synkronoinnin käyttöönotto. Tällöin on hyvä tiedostaa, että mobiililaitteet kirjoittavat vapaan tallennustilan loppuessa uusia tiedostoja aiemmin tallennetun tiedon päälle.

Uusia tallennusvälineitä lanseerataan jatkuvasti ja taistelu tietojen turvaamiseksi kodin ulkopuolella sekä yritysten verkoissa jatkuu vahvana. Niin kauan kuin laiteet synkronoidaan säännöllisesti, voidaan tietojen menetykset helposti välttää. Jos tietoja kuitenkin ehtii kadota ennen synkronointia tai epäonnistuneen synkronoinnin seurauksena, on hyvä kääntyä tietojen palautuksen asiantuntijan puoleen.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!