NAND FLASH- teknologian tulevaisuus ja tietojen palautus

perjantai 20. lokakuuta 2017 - Kirsi Paasivirta

Voitko kuvitella, että NAND FLASH -muistisiru on tulossa tiensä päähän, mutta yksikään kiintolevyvalmistaja ei ole hiiskunut tästä sanaakaan? Tämä on (melkein) totta, sillä uudemmat ja entistä kehittyneemmät tuotteet ovat syrjäyttämässä NAND FLASH -teknologian. Erilaisten FLASH-vaihtoehtojen kehittäminen oli vielä kolme vuotta sitten kovassa nousussa ja nämä tuotteet ovat nyt hiljalleen valumassa markkinoille. Seuraava trendi tallennusmarkkinoilla tulee kuitenkin todennäköisesti perustumaan johonkin muuhun kuin NAND FLASH -teknologiaan. Onko tietojen palautus mahdollista vielä tulevaisuudessa?

Muutos on jo nähtävissä mobiililaitteissa ja älypuhelimissa, sillä melkein kaikissa uusissa älypuhelimissa on ePCM-siru vanhan FLASH-sirun sijaan. ePCM-sirussa (The Phase Change Memory) on merkittäviä etuja: pienempi koko, suurempi tallennustila ja nopeampi toiminta. Viimeisimpien markkinoille tulleiden FLASH- sirujen keskimääräinen koko on ollut noin 19 nanometriä. Samsungin edistyneimmät 3D NAND FLASH-sirut ovat kooltaan noin 12-10 nanometrin luokkaa, kun PCM-sirut voivat olla kooltaan niinkin pieniä kuin 4 nanometriä.

Jos vertaa FLASH NAND ja PCM-sirua tiedon lähetyksen ja vastaanoton nopeudessa. FLASH NAND- sirun nopeus on parhaimmillaan 1 millisekunnin ja 1 μs mikrosekunnin välillä, kun hitaimpien PCM- sirujen nopeus on noin 900 nanosekuntia, ja nopeimpien noin 500 nanosekuntia.

Tästä huolimatta valmistajat ovat kuitenkin edelleen tuomassa ”uusia” FLASH-siruja markkinoille. Samsung on hiljattain aloittanut kehittelemänsä 64-kerroksisen V-NAND FLASH  -sirun tuotannon mobiililaitteille. Samsungin 3 bitin ja 265Gb V-NAND-sirun tiedonsiirtonopeus on 1Gbps, ja latenssi 500 mikrosekuntia. Samsungin lisäksi Western Digital on tuomassa ensi vuoden alussa markkinoille ensimmäisen 96 kerroksisen 3D NAND FLASH-sirun. Ensimmäiset markkinoille tulevat sirut ovat kooltaan 256Gb, mutta myös 1Tb siru on kehitteillä. Tämä 1TB-siru on Western Digitalin ja Toshiban yhteistyössä kehittelemän projektin uusi tuote nimeltään Bics (Bit Cost Scaling) NAND FLASH- siru. Kehitystyötä on kuitenkin vielä jäljellä ennen kuin näitä voidaan tarjota markkinoille.

Tällä hetkellä nopean RAM-sirun (jolle ei voida tallentaa tietoja) ja perinteisen kiintolevyn välisen kuilun täyttävät ihan muut kuin FLASH-teknologiaan perustuvat tallennusratkaisut. PCM-sirun rantautuminen markkinoille ei ole rajoittunut ainoastaan älypuhelimiin, vaan niiden käyttöönottoa on myös kokeiltu SSD-levyillä. Kyseinen ”Optane” teknologia on Intelin kehittämä, ja ensimmäinen yritys joka käyttää Intelin Optane PCM- ratkaisua on IBM.

ePCM-teknologia ei ole ainoa, joka tulee syrjäyttämään NAND FLASH-teknologian tulevaisuudessa. Vuodesta 2014 lähtien markkinoilla on ollut tarjolla muun muassa ReRAM, FRAM tai NVDIMM- teknologioihin perustuvia tuotteita, jotka pyrkivät yhdistämään toisinaan epävakaan (D)RAM -sirun nopeuden ja tallennustiheyden sekä lisäksi mahdollisuuden säilöä dataa, vaikka Flash-piirin virransaanti katkeaisi. Yksi NVDIMM konsepteista on NVDIMM-F, jossa DRAM osio suorittaa kaiken tiedonkäsittelyn ja FLASH-osio tallennuksen silloin kun virransyöttö katkeaa. NVDIMM-P- käyttää NAND FLASHIN sijaan ReRAM-teknologiaa yhdessä DRAM-sirun kanssa tallennukseen. Tämä lisää SSD-levyjen käyttöikää ja luotettavuutta, mutta mielenkiintoisinta lienee, että NVDIMM-P-sirut mahdollistavat tietojen tallennuksen suoraan tietokoneen keskusmuistiin.

Miten nämä trendit vaikuttavat tietojen palautukseen?

Markkinoilla jo olevat kehittyneemmät teknologiat sekä kehitteillä olevat uudet tuotteet, tulevat todennäköisesti syrjäyttämään FLASH-teknologian lähivuosina. Tällä ei kuitenkaan uskota olevan kovin suurta vaikutusta tietojen palautusprosessiin, sillä teknologiasta riippumatta tietojen palautusprosessi on samankaltainen. Kriittisin työvaihe tietojen palautuksessa tulee edelleen olemaan levykuvan eli imagen luominen laitteen sisällöstä ja tallennetuista tiedoista.  Uuden teknologian myötä tätä työvaihetta varten on kehitettävä uusia työkaluja, joilla tiedot voidaan lukea myös niiltä sirun osioita, jotka eivät ole normaalikonstein luettavissa.

Kroll Ontrackin tutkimustiimi seuraa markkinoiden trendejä ja pyrkii varautumaan tuleviin muutoksiin jo hyvissä ajoin. Kehitämme koko ajan uusia työkaluja uusiin haasteisiin, jotta olemme valmiina, kun tarvitset apua! Soita meille, jos haluat lisätietoja palveluistamme 09-2727210!

Picture copyright: pixabay.com/ CC0 License

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!