Menetetäänkö käytöstä poistetun iOS-laitteen tiedot lopullisesti?

perjantai 26. lokakuuta 2018 - Jyri Pohja

Kukapa meistä ei olisi joskus unohtanut iOS-laitteensa pääsykoodia? Oikeaa pääsykoodia muistellessa tulee kokeiltua vääriä vaihtoehtoja monta kertaa. Jos koodin antaa kuudesti väärin, näytölle ilmestyy viesti: "Laite on poissa käytöstä." Mikä katastrofi! Kuka olisi arvannut, että pääsykoodin kokeileminen aiheuttaa tällaista harmia?

Mitä asialle voi tehdä? Tämä artikkeli vastaa siihen kysymykseen ja auttaa valitsemaan sopivimman tavan toimia, kun iOS-laite poistuu käytöstä. Artikkelin aiheita ovat:

  • Mitä hyötyä laitteen käytöstä poistamisesta on?
  • Miten iOS-laitteen voi palauttaa käyttöön?
  • Voiko käytöstä poistetun iOS-laitteen tietoja palauttaa?

Mitä hyötyä laitteen käytöstä poistamisesta on?

Vastaus on melko itsestään selvä: pääsykoodi on turvaominaisuus, joka estää muita käyttämästä laitettasi. Mitä useammin laitteeseen antaa väärän pääsykoodin, sitä pidempään täytyy odottaa ennen seuraavaa yritystä. Tämä voi lannistaa sellaisen henkilön, joka yrittää päästä laitteeseen luvattomasti.

Ominaisuus on siis kätevä turvallisuussyistä, mutta onko sillä huonoja puolia? On, jos iOS-laitteen tietoja ei ole varmuuskopioitu. Kun iOS-laite on kerran poistettu käytöstä, sen käyttöön palauttaminen vaatii laitteen täydellistä tyhjentämistä.

Miten iOS-laitteen voi palauttaa käyttöön?

Applen virallisten verkkosivujen mukaan ensimmäinen askel laitteen käyttöön palauttamiseksi on valita tapa, jolla laite tyhjennetään. Applea lainaten, "laitteen tietoja ei voi saada takaisin, ellet ole ottanut siitä varmuuskopiota ennen pääsykoodin unohtamista."

Toisin sanoen, jotta pääsykoodin voi poistaa iOS-laitteesta, laite täytyy tyhjentää.

Applen mukaan tyhjennys voidaan suorittaa kahdella tavalla:

-       Jos olet synkronoinut laitteesi iTunesin kanssa, käytä iTunesia.

-       Jos et ole synkronoinut laitetta iTunesin kanssa, käytä palautustilaa.

Laitteen palautus käyttöön iTunesin avulla

1.      Liitä iOS-laite tietokoneeseen, jossa iTunes-tilisi on.

2.      Avaa iTunes. Jos iTunes pyytää pääsykoodia, sinun on käytettävä toista palautuskeinoa.

3.      Jos pääsykoodia ei kysytä, odota että iTunes synkronoi laitteesi.

4.      Kun synkronointi on valmis, valitse "Palauta laite."

5.      Näkyviin tulee käyttöönottonäyttö ja vaihtoehto "Palauta iTunes-varmuuskopioista."

6.      Valitse laitteesi iTunesissa ja valitse sopivin varmuuskopio. Ota huomioon, että jos varmuuskopiota ei ole tehty lähiaikoina, nykyiset tiedot korvautuvat vanhalla varmuuskopiolla ja uudemmat tiedot menetetään.

Laitteen palautus käyttöön palautustilan avulla

1.      Yhdistä laite tietokoneeseen ja avaa iTunes.

2.      Kun laite on liitettynä, pakota se käynnistymään uudelleen. Jos et tiedä miten se tapahtuu, klikkaa tästä.

3.      Näkyviin tulee viesti, jossa on vaihtoehdot "Palauta" ja "Päivitä." Valitse "Palauta."

4.      iTunes lataa ohjelmiston laitteeseesi. Jos tämä kestää yli 15 minuuttia, laite poistuu palautustilasta ja vaiheet 2 ja 3 täytyy suorittaa uudelleen.

5.      Kun toimenpide on suoritettu loppuun, voit ottaa laitteesi käyttöön.

Laitteen palautus käyttöön Etsi iPhoneni -apin avulla

Lifewire.comin mukaan laitteen voi palauttaa käyttöön myös "Etsi iPhoneni" -apin avulla, mutta myös tällöin kaikki laitteen tiedot menetetään.

1.      Lataa Etsi iPhoneni -appi toiselle iOS-laitteelle.

2.      Käytä appia laitteesi paikantamiseen ja suorita etätyhjennys.

3.      Toiminto poistaa laiteestasi kaikki tiedot, mutta jos olet varmuuskopioinut tiedot iCloudiin tai iTunesiin, voit palauttaa ne.

Voiko käytöstä poistetun iPhonen tietoja palauttaa?

Kuten sanottu, käytöstä poistetun laitteen käyttöön palauttamiseen on useita keinoja, mutta jos laitteen tietoja ei ole varmuuskopioitu, ne todennäköisesti menetetään.

Suurimmalla osalla on käytössään jokin varmuuskopiointimenetelmä. Onko varmuuskopio ajan tasalla on ihan toinen kysymys!

Jos iOS-laitteellasi on hyvin tärkeitä tietoja, etkä ole varmuuskopioinut niitä lähiaikoina ja laitteesi on poistettu käytöstä, on mahdollista että tiedonpalautusyritys, kuten Ontrack, voi yhä auttaa poistettujen tietojen palauttamisessa. Valitettavasti sen onnistumiseen mm. seuraavat ehdot pitää täyttyä: jos kyseessä on puhelin, sen on oltava vanhempi kuin iPhone 6S, käyttöjärjestelmän on oltava vanhempi kuin iOS 10 ja laitteen oikea pääsykoodi pitää olla saatavissa – viimeinen tuskin tulee kyseeseen jos pääsykoodin unohtaminen oli syynä laitteen käytöstä poistamiseen.

On siis tärkeä varmuuskopioida tiedot säännöllisesti huolimatta siitä, millä laitteella tietoja säilytetään. Koskaan ei tiedä milloin jokin menee vikaan, olipa kyse pääsykoodin unohtamisesta tai laitteen ohjemiston virheestä.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!