MacBook Pron integroidun SSD-levyn suurimmat haasteet

tiistai 25. syyskuuta 2018 - Jyri Pohja

Uusi MacBook Pro tuli markkinoille ja kylläpä se näyttääkin hyvältä! Olemme säästäneet sitä varten pienen omaisuuden, lukeneet arvostelut ja päättäneet minkä version haluamme. Mutta on yksi ongelma, jonka käyttäjät saattavat kohdata: emolevyyn integroitu SSD-levy.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Apple on tehnyt saman tempun: ensi kerran se nähtiin vuoden 2016 MacBook Prossa, mikä herätti tuolloin kysymyksiä. Ongelma piilee siinä, että integroidun SSD-levyn takia mahdollisten ostajien on jo ostohetkellä tiedettävä minkälaisen muistin he tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa.

Jäisikö MacBook Pro ostamatta tämän ominaisuuden takia? Hyvä kysymys, johon annamme erilaisia näkökulmia tässä jutussa. Lisäksi artikkelissa käsitellään:

  • Miksi Apple on integroinut SSD-levyt ja RAM-muistit emolevyihin suurimmassa osassa laitteitaan?
  • Mitä hyötyä ja haittaa siitä on käyttäjille?
  • Entä jos haluat enemmän tallennustilaa MacBookiisi?

Miksi MacBookin SSD-levy ja RAM-muisti on integroitu emolevyyn?

Vuosien saatossa laitteista on tullut aina vain pienempiä, jotta ne soveltuisivat vauhdikkaaseen elämäntapaamme. Tämä koskee myös Applen tietokoneita (lukuun ottamatta Macin pöytätietokoneita, jotka tuntuvat vain suurenevan!).

Vuoden 2018 MacBook Pro on vain 1,5 cm paksu, mikä on kaukana ensimmäisestä vuonna 2006 markkinoille tuodusta MacBook Prosta. Lisäksi se painaa vain 1,37 kiloa siinä missä vuoden 2006 malli painoi 2,5 kg, joten ei ole ihme, että Applen on täytynyt tehdä muutoksia laitteisiin.

Yksinkertainen totuus on, että kannettavat tietokoneet, joiden SSD-levyjä ei voi päivittää tai vaihtaa, joko karkottavat ostajat tai innostavat heitä ostamaan uusia tietokoneita entistä useammin. Apple Macin vannoutuneita faneja ominaisuus ei tietenkään haittaa. On tiedossa, että Apple Macien suurin ostajaryhmä ovat ne, jotka omistavat Mac-tietokoneen jo ennestään. Se vain todistaa Applen olevan varma siitä, että heidän asiakaskuntansa on valmis ostamaan tietokoneita, jotka pitää vaihtaa uuteen vuoden tai kahden välein. Applen kannalta on kannattavampaa, jos asiakkaat ostavat kokonaan uuden koneen vanhan tietokoneen päivittämisen sijaan.

Riittääkö muisti?

Vuoden 2018 malliin on saatavissa MacBook Pron historian suurin keskusmuisti: 32 Gt. Myös tarjolla olevan tallennustilan määrää on lisätty. 15-tuumaiseen malliin on saatavilla jopa 4 teratavua PCIe-väylän SSD-tallennustilaa (13-tuumaiseen versioon on saatavissa vain 2 teratavua). Harva tulee koskaan tarvitsemaan sitä enemmän muistikapasiteettia yksittäisessä laitteessa. Tätä kirjoittaessa 15-tuumainen 4 teratavun malli maksaa verollisena noin 8.400 euroa. Se on todella paljon kannettavasta tietokoneesta ja sellaisen hankkiminen näyttää monien muiden mielestä turhamaiselta.

Voihan tietysti ostaa halvemman mallin, vaikkapa 512 GB muistikapasiteetilla. Riskinä on se, että muisti loppuu laitteen käyttöaikana kesken ja lisämuistia saa vain ostamalla ulkoisen kiintolevyn. Jos tietokoneestaan on maksanut tässäkin tapauksessa yli 3.000 euroa, ei todennäköisesti tunnu kivalta kanniskella mukanaan ulkoista lisävarustekiintolevyä.

Ennen vuotta 2016 julkaistuissa MacBook Pro-malleissa SSD-levyn vaihtaminen oli vielä mahdollista. Toisin sanoen oli mahdollista ostaa halvempi MacBook Pro, jossa oli vähemmän tallennustilaa ja vaihtaa siihen suurempi SSD-levy. Sitä varten oli olemassa yrityksiä, kuten Other World Computing, jotka suunnittelivat suurempia SSD-levyjä erityisesti MacBook Pro-tietokoneisiin.

Entä jos haluat enemmän tallennustilaa MacBookiisi?

Vastaus on helppo. Se ei ole mahdollista!

Kaikissa vuoden 2016 jälkeen julkaistuissa MacBook Pro-tietokoneissa, joissa on Touch Bar (kosketuspainikkeet näppäimistön yläreunassa), on integroitu SSD-levy, mikä tarkoittaa, ettei sitä voi irrottaa tai vaihtaa. Jos siis haluaa lisää tallennustilaa, on sitä varten ostettava ulkoinen kiintolevy tai käyttettävä pilvipalveluita.

Toinen mieleen tuleva vaihtoehto on ostaa MacBook Pro ilman Touch Baria – vuoden 2016 perusmallissa sitä ei ole. Other World Computing purki MacBook Pro -perusmallin kun se julkaistiin, ja vaikka se olikin haastavaa, he onnistuivat irrottamaan SSD-levyn.

Hienoa, ajattelet. Ostan siis sellaisen. Valitettavasti kukaan ei enää tee SSD-levyjä, jotka sopisivat MacBook Pron uudempiin versioihin, ei edes vuoden 2016 perusmalliin.

Ostaako uusi MacBook Pro?

Hmmm… Ehkä! Kannattaako uusi MacBook Pro ostaa vai ei, riippuu täysin käyttäjän tarpeista. Raha ei kasva puissa, ei varsinkaan näinä aikoina, ja tuhansien eurojen syytäminen yhteen kannettavaan tietokoneeseen on vakavan harkinnan paikka.

SSD-levyn integroiminen emolevyyn uusimmissa MacBook Pro -tietokoneissa on Applelta sekä fiksu että kiero ratkaisu. Se vaikuttaa tavalta varmistaa, että MacBook Pron käyttäjät ostavat uuden tietokoneen useammin vanhan koneen päivittämisen sijaan.

Kadotitko tietoja MacBook Pro-tietokoneestasi? Ibas Ontrack on tehnyt yhteistyötä Applen kanssa jo vuodesta 2009 ja voi palauttaa tiedostot myös integroiduilta SSD-levyltä. Tarvitsetko lisätietoa? Soita asiakaspalveluumme (09) 2727 210.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!