Kun taivas putoaa niskaan

tiistai 12. heinäkuuta 2016 - Jyri Pohja

Aiemmin teimme pikaisen katsauksen tiedonpalautuslaboratoriomme arkipäivään. Tämä viikko on kuitenkin pitänyt sisällään tavanomaista enemmän toimintaa.

Viikon ensimmäistä toimeksiantoamme voi pitää jopa vähän humoristisena, sillä saimme pelastaa erään perheen pesukoneessa pyörineen kiintolevyn. Haastavampi tapaus sattuikin tiistain vastaisena yönä, kun verkkopalveluyrityksen monilevyjärjestelmä oli kaatunut. Virtuaalikoneisiin perustuvan ja teratavujen kokoisen järjestelmän vikaantuminen pani koko yrityksen toiminnan kerralla jäihin.

Jokainen toimeksiantomme alkaa analyysilla. Ensimmäiseksi on selvitettävä, saammeko meille lähetetyn tallennusvälineen tiedot luettua. Jos asiantuntijamme havaitsevat levyasemassa mekaanisia vaurioita, ne on korjattava ennen varsinaisen analyysin aloittamista. Perinteisissä kiintolevyissä lukupään viat ovat varsin yleisiä. SSD-levyissä vika on usein ohjaimessa tai jänniteregulaattorissa.

Luokittelemme osan toimitiloistamme laboratorioksi, mihin on syynsä. Erikoistyökalut ja -laitteistot sekä puhdastilat on suunniteltu nimenomaan tietojen palautusta varten. Valikoimastamme löytyy lisäksi varaosia jopa 80-luvun kiintolevyihin, mikä on alallamme ainutlaatuista.

Usein toimeksiantomme onnistuminen edellyttääkin tallennuslaitteen käsittelyä puhdastiloissa. Kun mekaaniset ja rakenteelliset viat saadaan korjattua, voidaan tiedot kopioida toiseen tallennustilaan tiedostojen jatkokäsittelyä varten. Näin toimittiin esimerkiksi konepestyn kiintolevyn tapauksessa.

EVA SAN -järjestelmien palautuksessa vaativuustaso on sen sijaan täysin eri kertaluokkaa. Niissä jyvät todellakin erotetaan akanoista ja ammattitaidolla on suuri merkitys.

Monimutkaisille tallennusjärjestelmille on fyysisten vikojen korjaamisen jälkeen tehtävä kattava looginen analyysi. Yhden tai useamman levyaseman vikaantuminen RAID-, NAS- tai virtuaalijärjestelmissä voi aiheuttaa valtavia vahinkoja tiedostojärjestelmälle ja/tai loogiselle tiedostorakenteelle. Onneksi loogisten vikojen asiantuntijamme ovat alansa huippuosaajia. Haukkojen tavoin he etsivät palautettavissa olevaa tietoa ja rakentavat järjestelmän kerros kerrokselta uudelleen. Tätä ei luonnollisestikaan tehdä koskaan alkuperäisillä tallennusvälineillä, vaan aina tietoturvallisessa konesalissamme olevilla levykopioilla.

Tällä viikolla haukansilmämme metsästivät kaatuneen VMware/HP SAN -järjestelmän Snapshot-kopioita. Virtuaalikoneen 900 gigatavua tietoa oli tarkoitus siirtää toiselle laitteistolle. vMotion-ohjelmisto ei huomauttanut mistään virheestä. Varsin pian asiakkaallemme selvisi, että vain 50 gigatavua oli todellisuudessa siirtynyt ja että alkuperäinen virtuaalikone oli jo haihtunut bittiavaruuteen. Insinöörimme etsivät tiedonmurusia koko järjestelmästä. Sitä voisi kuvailla eräänlaiseksi palapelin rakentamiseksi. Tässä tapauksessa käytimme apuna kehitystiimimme  vain omaan käyttöömme rakentamaa ohjelmistotyökalua. Ilman näitä keinoja ja erityisosaamista työstä tuskin olisi tullut mitään.

Asiakkaamme ovat usein saaneet kuulla laitevalmistajilta, ettei tietojen palautukselle ole tällaisissa tapauksissa mitään toivoa. Joskus valmistajan edustajat ovat jopa antaneet vääriä neuvoja tai pahentaneet tilannetta yrittämällä korjata ongelmia itse.

Olemme osoittaneet, että oikeanlainen ensiapu, oikeat rutiinit, asianmukaiset työkalut ja ammattitaitoiset tekijät ovat aivan ratkaisevassa asemassa, kun taivas putoaa niskaan.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!