Kokemuksia tietojen menetyksiin johtavista vahingoista vuodelta 2016

maanantai 14. marraskuuta 2016 - Jyri Pohja

Emoyhtiömme Kroll Ontrack kerää tietoa arviointityökalusta, jota asiakkaamme voivat käyttää itse etsiessään ratkaisuja ongelmiinsa. Tähän yhteenvetoon olemme koonneet maailmanlaajuista tietoa asiakkaidemme kohtaamista ongelmista.

Kiintolevy vai joku muu?

Noin 80 % käyttäjistä ilmoitti käyttävänsä laitteessaan kiintolevyä. 14 % ei osannut kertoa, minkä tyyppinen tallennusväline heidän käyttämässään laitteessa on.

Tallennusvälineen tyyppi on luonnollisesti tärkeä tietää, kun menetettyjä tiedostoja ryhdytään palauttamaan. Käytettävissä olevat keinot eroavat olennaisesti kiintolevyn ja SSD-levyn välillä.

Myös tietojen palauttamisen monimutkaisuus poikkeaa näissä laitetyypeissä oleellisesti. SSD-levyissä mm. loogiset tietovauriot ja tietojen ylikirjoittuminen ovat yleisempiä kuin kiintolevyissä. Perinteisissä kiintolevyissä tiedot voivat vaikuttaa kadonneen, vaikka tosiasiassa ne ovat edelleen tallella, joskin piilossa käyttöjärjestelmältä.

Kiintolevyyn ei saada yhteyttä

Noin neljäsosassa tapauksista käyttäjä ei saa muodostettua yhteyttä kiintolevyyn. Levyasema ei vastaa tai se ei näy levynhallintatyökalussa. Sen seurauksena levyaseman sisältöäkään ei voi selata. Yleisimmät syyt ovat:

  • 11 %, virransyöttöongelma
  • 10 %, iskuvaurio tai tippuminen
  • 9 %, tiedostoja poistettu
  • 7 %, tiedostoja korruptoitunut

Mistä yhteysongelmat voivat johtua?

Tyypillisesti vian taustalla on fyysisesti vaurioitunut mekaaninen osa tai kiintolevyn elektroniikka. Lisätietoa kiintolevyjen yleisimmistä vioista voit lukea aiemmasta blogitekstistämme.

Ulkoisissa kiintolevyissä ongelmia aiheuttavat myös vialliset kaapelit ja USB-liittimet. Joissain tapauksissa ongelma on alkanut laitteen huolimattomasta irrottamisesta käytön aikana.

Tietojen menetyksen riskiä voi helposti alentaa tiedostamalla vaarat ja käsittelemällä herkkiä laitteita varoen. Ulkoiset kiintolevyt tulee poistaa turvallisesti ja virustorjuntaohjelmisto asianmukaisesti päivitettynä on nykyisin itsestäänselvyys.

Missä laitteissa on eniten vikoja?

On varsin luonnollista, että jatkuvasti mukanamme kulkevat laitteet saavat osakseen suurimmat kolhut. 35 %:ssa tapauksista ongelmat liittyivät ulkoisiin kiintolevyihin ja 34 % kannettaviin tietokoneisiin. Tavallisin vahingonaiheuttaja on laitteen tippuminen.

Vaikka kannettavat tietokoneet on tehty helposti mukana kuljetettavaksi, niissä on useita hauraita ja herkkiä osia, joten niitä on käsiteltävä varoen. Yksinkertainen neuvo on sammuttaa laite aina kuljetuksen ajaksi. Jos liikuttelet kannettavaa samalla kun kiintolevy pyörii, voivat pienetkin kolaukset aiheuttaa kiintolevyn vaurioitumisen ja tietojen menetyksen.

Vinkit vahinkojen varalle

Lomakaudet ovat otollisinta aikaa erilaisille vahingoille. Olemme tavallista enemmän liikkeessä ja lämpötilat ovat kesällä yleensä normaalia korkeampia ja talvella vastaavasti matalampia.

Jos menetät tiedostojasi, toimi seuraavasti:

  • Sammuta laite - älä hätäänny
  • Jos pystyt elämään ilman laitteeseen tallennettuja tiedostoja, voit kokeilla tietojen palauttamista itse, kysyä apua kaverilta tai käyttää tietotekniikan kanssa avustavien yritysten palveluja.

Jos tiedostot ovat korvaamattomia, käänny tietojen palauttamiseen erikoistuneen ammattilaisen puoleen. Useimmiten sinulla on vain

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!