Katsaus viimeisimpiin toimeksiantoihimme

perjantai 24. helmikuuta 2017 - Jyri Pohja

Emoyhtiömme Kroll Ontrack julkaisi hiljattain kootun tilaston loppuvuoden toimeksiannoistamme.

Kerroimme aikaisemmin missä tallennusvälineissä todettiin eniten ongelmia.

Viime aikoina ongelmia ovat tuottaneet erityisesti pimenevät kiintolevyt.

Tilastojemme mukaan joka kolmas toimeksiannoistamme liittyi kiintolevyihin, joihin tietokoneella ei saada enää yhteyttä. Vika saattaa olla kiintolevyn elektronisessa tai mekaanisessa komponentissa  tai esimerkiksi tietokoneen käyttöjärjestelmässä. Toisinaan ongelmien taustalla ovat korruptoituneet tai poistetut tiedostot.

Kun kiintolevy yllättäen lakkaa toimimasta, on syytä pyytää diagnoosi asiantuntijalta.

Pudotukset ja iskut

Ihmiset ovat jatkuvasti liikkeessä ja kantavat mukanaan loppujen lopuksi varsin helposti särkyviä tallennusvälineitään. Varsin tavanomaista on, että tietoja häviää pudonneesta ulkoisesta kiintolevystä.

Epätavanomaiset äänet

Kummallista ääntä pitävä kiintolevy on merkki mekaanisesta viasta.

Mekaaniset viat ovat yleinen ongelma palvelinjärjestelmien levyjen kohdalla. Tällöin kyseessä tuskin on kuljetuksen aikana tapahtunut vaurio, vaan puutteelliset valvontarutiinit. Jos naksuvaa ääntä pitävää viallista kiintolevyä ei huomata ajoissa ja sen annetaan pyöriä, tietoja menetys voi lumipalloefektin johdosta olla mittava.

Vesi ja aurinko

Kesäkuukaudet edustavat tilastoissamme erityisesti vesivahinkojen muodossa. Kastuneet ulkoiset kiintolevyt, puhelimet, muistitikut ja tabletit muodostivat jopa 18 % töistämme tietojen palautuksessa. Tästä voidaan päätellä, että kesä on tallennusvälineille riskialtista aikaa.

Inhimilliset virheet

Vaikka moni ei halua tunnustaa virhettään, tosiasia on, että inhimilliset virheet aiheuttavat tietojen menetyksiä. Luvuissamme ihmisten mokat näkyvät tahattomasti poistettuina tiedostoina, erityisesti flash-muistilaitteissa. 14 %:ssa toimeksiannoistamme kyse oli flash-muistien poistetuista tiedostoista, mikä on kolme kertaa enemmän kuin muissa tallennusvälineissä. Voidaankin kysyä, poistetaanko flash-muisteista tiedostoja huolettomammin, jos oletetaan tietojen olevan varmuuskopioituna tietokoneelle.

Käyttöjärjestelmät

15 % tehtävistämme koski kannettavia tietokoneita, joissa oli vikaantunut käyttöjärjestelmä. Nämäkin ongelmat ovat paljon yleisempiä kannettavissa kuin muissa laitteissa.

Varmuuskopiot

Varmuuskopioiden ongelmat johtuvat yhtä usein inhimillisestä virheestä kuin mekaanisesta viasta. 13 % töistämme liittyi varmuuskopioihin. Epäselvää on, kuinka mekaaniset viat syntyvät. Onko syynä vääränlaiset säilytysolosuhteet - kosteus tai lämpötila?

Kuinka toimit, kun tarvitset apua?

  • Älä hätäänny. Usein tietoja voidaan palauttaa, vaikka tilanne vaikuttaisikin aluksi toivottomalta.
  • Älä yritä tietojen palauttamista itse, jos tietotekniikka ei ole vahvin puolesi. Useimmiten sinulla on vain yksi tilaisuus saada tiedot pelastettua. Jos kyseessä on arvokkaat tiedostot, ei kannata laskea mitään sattuman varaan.
  • Soita ammattilaiselle. Puhelimitse saat ilmaisia, mutta arvokkaita neuvoja.

 

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!