Vältä tärkeiden tiedostojen menetykset

Kaikki tietävät, miltä tärkeän tiedoston menettäminen tuntuu. Teksti oli täydellinen ja sen rakenne huolella viimeistelty. On lannistavaa todeta, ettei sitä voi enää kirjoittaa uudelleen.

Onneksi poistetut tiedostot voidaan löytää edullisilla tietojenpalautusohjelmistoilla nopeasti.

Katsokaamme aluksi, mitä tapahtuu kun tiedosto poistetaan kiintolevyltä. Kiintolevy toimii ikään kuin paikallinen kirjasto. Kiintolevyyn on tallennettuna lukuisia tiedostoja eri lähteistä niin kuin kirjastossakin on useita kirjoja eri lähteistä. Kiintolevyssä on hakemisto, johon kirjataan tiedostojen osien sijainnit ja jonka avulla osat voidaan koota nopeasti yhteen kokonaiseksi tiedostoksi. Vastaavasti kirjastossa on hakemisto, jonka avulla kirjat voidaan löytää helposti aihepiireittäin.

Kun tiedosto poistetaan kiintolevystä, ainoastaan hakemiston sisältämät sijaintitiedot poistetaan. Tiedosto itsessään säilyy alkuperäisellä paikallaan. Sen takia erityiset tiedonpalautusohjelmat voivat löytää tiedoston, vaikka se ei löydykään normaalilla tavalla. Itse asiassa ohjelmat hakevat tiedoston osia ja pyrkivät yhdistämään osat kokonaiseksi tiedostoksi. Hakeminen voi kestää pitkään, mutta usein menetetyt tai poistetut tiedostot saadaan kuitenkin palautettua.

Tiedonpalautusohjelma kannattaisi asentaa heti uuteen tietokoneeseen. Mitä pidempään tietokonetta käytetään tiedoston kadottua, sitä pienempi todennäköisyys on löytää tarvittavat tietopalaset toimivan tiedoston rakentamiseksi. Tietokone nimittäin tallentaa jatkuvasti uusia tiedostoja kiintolevylle ja pahimmassa tapauksessa uudet tiedostot tallentuvat juuri tarvitsemiesi palasten päälle.

Ontrack EasyRecovery -ohjelmistoperhe on hyvä ratkaisu tietojen omatoimiseen palauttamiseen niin yrityksille kuin yksityishenkilöille.

Työkaluohjelmilla on aina omat rajoitteensa. Jos kiintolevystä kuuluu poikkeuksellista ääntiä tai se on pudonnut lattialle, kiintolevyssä voi olla mekaanisia vaurioita. Tällaisessa tapauksessa tiedonpalautusohjelman käyttäminen voi aiheuttaa entistä suuremmat vahingot.

Soita meille, niin neuvomme sinua oikean ratkaisun valitsemisessa. Neuvomme ovat ilmaisia.